| | | |

Радев атакува! Откри огън по партиите и Сарафов ВИДЕО

„Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор”.

Това заяви държавният глава Румен Радев след участието си в събитието “Зеленият преход на страните от ЦИЕ”. В него участие взе и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Радев коментира и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор:

” Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта.

Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта.

Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката.

Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача.

Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността “главен прокурор”.

Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента.

Според него функцията временно изпълняващ главен прокурор е изключително удобна за задкулисието.

Радев бе категоричен, че назначението на Сарафов не преминава през детайлната процедура за избор на главен прокурор и през указ на президента.

“В същото време той се ползва с всички правомощията на главен прокурор”, допълни президентът.

Той обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

“Аз мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва да се придържаме към Конституцията”, заяви още президентът .

Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме – месец, година?

Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно – изтеклият мандат не ограничава правомощията”, заяви държавният глава.

“Мотивите се формулират, обсъждат и приемат от друг орган – от ВСС в случая”, коментира той.

По думите му изтеклият мандат на Инспектората на ВСС не прекратява правомощията, след като сравни със сходно решение на КС от миналата година.

Държавният глава допълни, че това е урок за цената за достойнството и принципите в политиката.

“Когато загърбиш своите принципи и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки своите най-големи противници, и в този случай със скоростното назначаване на Сарафов, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство”, посочи още той.

Държавният глава не подмина и темата за войната в Украйна.

По думите му страната ни не е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Според Румен Радев, ако правителството вземе това решение, това ще е грешка.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts