| | | |

Само партиите в НС ще правят номинации за шефове на Сметната палата и БНБ

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание прие правилата за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата и за управител на Българската народна банка.

Депутатите решиха номинации за двата поста да излъчват само парламентарни групи, а не отделни народни представители.

Предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България” срокът за разглеждане на кандидатурите да се увеличи от 7 на 14 дни не беше одобрено и той остана една седмица.

Народният представител Искрен Арабаджиев (ПП – ДБ) посочи, че сега с изтекъл мандат са 25 институции и това не е отскоро, а от няколко години.

„Доверието към парламента сега е изключително ниско и с тези бързи срокове на процедурите не вдъхваме доверие на хората и не даваме достатъчно време за проверки на кандидатите.

Мандатът на председателя на Сметната палата е изтекъл през март 2022 г.

Мандатът на управителя на БНБ пък изтече на 15 юли 2021 г. Нека да имаме достатъчно време за обсъждане на кандидатурите”, апелира Арабаджиев.

Красимир Вълчев (ГЕРБ – СДС) посочи, че проучвателният мандат за едно правителство също е една седмица.

„Успяхме да се справим, като одобрихме 20 министри. Срокът от една седмица е достатъчно дълъг да могат да се вземат относително добри решения.

Грешните не идват от срока, а от това, че се залага на тесен приятелски или семеен кръг, а не на професионални характеристики”, каза Вълчев.

Румен Гечев от БСП изтъкна, че срокът за разглеждане на номинациите може да е една седмица, но да влезе в пленарна зала в сряда другата седмица, а не утре.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts