| | | |

Радан Кънев: Конструкцията на кабинета е много крехка и може да се разпадне

Конструкцията на кабинета е много крехка и може да се разпадне. Не заради реплики, но може заради политически решения

Това каза евродепутатът Радан Кънев по Би Ти Ви.

Според него е много важно да има период на относителна стабилност, като по законодателната програма следва да се гласува това, което е договорено. Затова е нужна всекидневна дипломация.

Радан Кънев е на мнение, че да се търсят формули на мнозинство с “Възраждане” е погрешна и много глупава идея.

Комуникацията в момента не е между лидери, а с обществото. Трябва активна позитивна комуникация към българските граждани какво се случва.

Кънев даде пример със своите срещи с министъра на околната среда и министъра на енергетиката.

По думите му те са изключителни експерти, визионери. Но освен че развиват политиката си, трябва и да я комуникират, за да разберем, че пред България има и положителен сценарий.

Българската индустрия, износ, производство се развиват изключително динамично и добре на фона на политическата криза, каза Радан Кънев.

По повод новите назначения на зам. министри и областни управители той обясни, че това е изцяло в компетенциите на Министерския съвет. Докато парламентарните комисии и регулатори са изцяло работа на Народното събрание.

Единият вариант е в МС изцяло ПП да назначава, имат това право.

Естествено, че ще има отговор от ГЕРБ, които в сферата на парламентарната компетентност ще съберат мнозинство.

Проблемът е, че “Възраждане”, която трябва да е заключена в ъгъла, ще придобие роля.

Затова въпросът е в разговорите. Няма как да е лесно в тази парламентарна конструкция, но парадоксът е, че може да е успешно, тъй като има много силни министри, обясни Радан Кънев.

По думите му конституционните промени зависят от ДПС, което е проблем. Осъществяват тролска роля в политиката, тролят управлението. Пробелмът с Делян Пеевски е от гледна точка на общественото доверие.

Бих заложил на тези политики в управлението, за които има съгласие, каза Радан Кънев.

Едно управление стратегически е успешно, когато постига икономически резултати. България има десетки заводи, които работят на ръба на капацитета си и всичките поръчки са направени за години напред. Те се развиват, но кой инвестира в държава с подобни политически кризи?

За Кънев отстраняването на Гешев е неизбежен ход, медицински ход за българското правосъдие.

Ако някой си представя, че правовата държава, мачкана с десетилетия, ще се възстанови за три месеца, няма как да стане.

А дали Илияна Иванова, или Даниел Лорер е подходящ за еврокомисар, според Радан Кънев зависи от Урсула фон дер Лайън, която ще направи избора.

По думите му тя държи на квотите и на баланса на половете и няма да е лесно да замени жена с мъж.

Но еврокомисар е тежък политически пост, а не бюрократичен. И човек с политическа сила зад гърба си и конкретни ангажименти е по-подходящ, обясни Радан Кънев, който така защитава кандидатурата на Даниел Лорер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts