| | | |

Даниел Митов избухна: Премиерът да си влезе във функциите!

Лакомията за власт на ПП-ДБ не е полезна. Ние виждаме само и единствено желание за завладяване на колкото се може повече позиции. Предлагат се и се назначават хора, които не са компетентни и ще започнат да се правят грешки.

Среща с ПП трябва да има, формулата на управление, измислена до момента, не е изцяло работеща, а от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми.

Това коментира в предаването „Здравей, България” на Нова тв зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат няма да сработи.

Не напразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат.

А защото когато се конструира парламентарно мнозинство, да се разпределят отговорностите. Всеки да има мотив да брани мнозинството и да следва ясно разписани приоритети в това коалиционно споразумение”, каза Даниел Митов.

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ са поели ангажимент за създаването на борд по назначенията, а всъщност такъв няма.

„Ние настояваме за подобен тип механизъм, за коалиционно споразумение, което ясно да разписва механизмите.

Отначало им казахме, че ако няма такива механизми, няма как да има работещо мнозинство”, каза Митов.

За седемте точки на ПП, Митов каза, че от ГЕРБ можели да им измислят и 127 точки.

„Подобен тип точки се пишат съвместно, в коалиционен разговор. 1-2 седмици, месец – колкото е необходимо – толкова. Въпросът е да съдържа необходимите елементи, така че в крайна сметка да функционира правилно. Да има механизъм, през който се правят назначенията”, каза Митов.

Той даде за пример министъра на спорта.

Назначил за зам.-министър ръководителката на неговата дипломна работа, защото й бил обещал. Това му е мотивът.

Призовавам Денков да си влезе във функциите. Те започват да си правят каквото си искат”, каза Митов.

„Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи.

Ние виждаме единствено само желание за завладяване на все повече позиции и власт, без компетентност.

Предлагат ни за областен управител на Варна дама, която няма никакви квалификации за това”, каза Митов.

Среща с ПП трябва да има, формулата на управление, измислена до момента, не е изцяло работеща, а от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми, каза Митов

По повод обвиненията, че ГЕРБ гласува с “Възраждане”, Митов отсече, че ГЕРБ никога не са влизали в договорки с тях.

От ГЕРБ продължават да настояват Димитър Радев да продължи с още един мандат като управител на БНБ. Митов не знаел дали ПП имат негова алтернатива.

Относно бунтът на „Вагнер“ Митов каза, че това, което се случи в Русия не е неочаквано.

„Когато се очертава загуба на война, се случва смут. Това е естествен процес. Пригожин беше изпратен на фронта, за да бъде убит и да бъдат убити повечето от неговите хора. От Кремъл си дадоха сметка, че след като те се върнат от фронта немогат да ги контролират и не се знае какво ще направят“, коментира той.

Според него след този бинт са си проличали две неща – слабостта на руската армия и вътрешнополитическата слабост на Кремъл, която не владее ситуацията в страната.

Вместо да се фокусираме върху промените в конституцията, ние се занимаваме с временно назначение на човек, когото аз не познавам, не знам какви са му качествата.

Така или иначе коментари от политически лица в подобни случаи винаги са контрапродуктивни именно защото се прекрачват границите на разделение на властите.

Така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира отношението на партията към избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

“Аз не разбирам защо изборът му трябва да е проблем или да не е проблем. Сигналите има кой да ги проверява, не е работа на политиците, нека са фокусираме върху реформата и нейните параметри.

Фокусът трябва да е върху избора на следващ главен прокурор.” Така Митов коментира съмненията, че Сарафов е свързан с казуса “Осемте джуджета”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts