| | | |

Мая Манолова и Ризова в лют спор! МаяМа:Ще върнат паметника. Ако те не го направят, ние ще го направим. Ризова: Кои сте вие?

Вследствие на решението на съда областната управителка да се заеме със залепването на фигурите на постамента, ако желае да спазва закона. Ако не желае, има текстове в закона, които ще я заставят да го направи.

Сериозен спор се разрази в ефира на “Лице в лице” по БТВ между гостуващата Мая Манолова от “Изправи се.БГ!” водещата Цветанка Ризова.

Поводът бе демонтирането на паметника на Съветската армия, което бе спряно след сигнал на партията на Манолова.

“Областната управителка заедно с длъжностните лица би следвало веднага да се заемат със залепването и връщането на фигурите на постамента. Това трябва да направи, ако спазва закона. Ако не желае да го спазва, има текстове, които ще я заставят да го направи.

Обръщам се към премиера Денков, който финансира цялото това беззаконие с публични пари. Тоест, ние данъкоплатците финансирахме незаконните актове на неговата администрация. Това са 260 000 лева, отделени за рязането на бронзовите фигури. Незабавно да възстановят тези пари.

Смятам, че министрите, които са взели участие в това правителствено заседание, трябва да извадят по 15 000 лева, а самият Денков – 30 000, за да възстановят сумата, която беше похарчена.

И на втори транш вече средства, за да бъде възстановен паметника. Защото така пише в закона.

Ще върнат паметника. Ако те не го направят, значи ние ще го върнем“, каза тя, а водещата Цветанка Ризова я попита: “Кои сте вие?”

“Ами следващото управление. Според мен има достатъчно напрежение и достатъчно непоносимост в обществото към безобразията, които се извършват от властта.

Дали левицата ще дойде на власт или ще дойдат и други леви формации, и други адекватни политически сили, които няма да правят реформи, от които да подчиняват прокуратурата отново на партийни политически влияния, да си назначават регулаторите, да мачкат всяко друго мнение, да налагат цензура на медиите.

Това са характеристиките на фашизма. Казвам го. Защото да рушиш паметници, да пренаписваш историята, да мачкаш всеки, който мисли различно”, коментира Манолова.

Тук Ризова я прекъсна и я попита:

“А да пренапишеш съчинена история, преувеличена история, фалшива история? Когато наричаш окупаторите освободители. Тя не трябва ли да бъде коригирана?”

След това двете заформиха спор, като на моменти не се доизслушваха:

Мая Манолова: “Българската история трябва да бъде пазена. Този паметник е в чест на войниците, които…”

Цветанка Ризова: “…които окупираха България. И плащахме репарации”.

Мая Манолова: “…които спасиха Европа от тази чума. Такива паметници има във Виена, в Будапеща”.

Цветанка Ризова: “Да де, но нас ни окупираха и доведоха тази особена власт, недемократична”.

Мая Манолова: “Вижте, историята дали ни харесва на вас или мен…”

Цветанка Ризова: Не казахте “пренаписване”. Тя трябва да бъде пренаписана”.

Мая Манолова: “…и дали сме на едно мнение в прочита на историческите факти, не означава, че ние трябва да изрежем всички паметници”.

Цветанка Ризова: “Ама това е най-високият стърчащ паметник. По-висок от този на Левски, на Ботев, на когото и да било”.

Мая Манолова: “Тези хора, които ни управляват, не са построили нищо, могат само да рушат”.

След приключването на темата за паметника Ризова попита своята събеседничка за ляво-центристкия консервативен блок на Корнелия Нинова.

“Трябва да има ляво обединение. Трябва да има общи координирани действия на левите формации, но начина, по който Нинова го прави – да залага на бройката, е грешен.

Преди последните парламентарни избори тя събра не 16, колкото е събрала сега, а 26 формации, и в крайна сметка БСП падна под 9 процента.

Важен е не броят на регистрации, а броят на левите хора, които биха застанали под този флаг.

В същото време съчетанието на краен национализъм с лявото… Вижте списъка на формациите, които са поканени.

Пътят на лявото няма как да мине през Босфора, нито пък да градим ляво от севернокорейски тип. Лявото трябва да е демократично, свободно, пъстро и да спазва законите в България”, отговори Манолова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: бТВ

Similar Posts