| | | | |

Става все по-гнусно: ПП-ДБ обявяват наследник на известен комунистически род и на ДС-генерали за кмет на София

От “Продължаваме Промяната – Демократична България” днес ще обявят кандидатурата си за кмет на София, съобщиха от пресцентъра на “Продължаваме промяната”.

Кандидатурата за кмет на София ще е обща на “Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и “Спаси София”, подкрепена и от “Екипът на София”.

Очаква се Васил Терзиев да бъде номинацията на “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Спаси София”.

Той е предприемач, основател на една от големите IT компании, която впоследствие продава за милиони.

Вероятно ще бъде обявен и водачът на листата за общински съветници на обединената опозиция в София за местните избори през есента. На представянето ще бъдат лидерите на политическите партии, които го подкрепят.

Очаква се Терзиев и хора от екипа, с който би работил, да разкажат и за планираните реформи в управлението на Столичната община за мандата 2023 – 2027 г., ако спечелят изборите.

Терзиев е сред основателите на една от най-успешните български ИТ компании – “Телерик” (продадена през 2014 г. на американската Progress) и “Телерик академия”, която продължава да се занимава с обучение на ИТ кадри и образователни програми.

В последните години фокусът на Терзиев e в инвестиции и развитие в технологичния сектор.

На 18 май “Капитал” съобщи, че той е напуснал ролята си като партньор в един от най-големите български VC фондове – Eleven Ventures.

Досега Терзиев избягва коментари за кандидатурата си.

След придобиването на компанията от американската Progress през 2014 г. за рекордните 262,5 млн. долара, Терзиев става главен директор “Иновации”.

Терзиев е възпитаник от Американския университет в България, което пасвало чудесно пред партньорите на ППДБ, но препъникамък за чакания консенсус между партиите, които го издигат, била семейната му история, твърдят депутати от формацията.

Дядото, бащата и чичото на IT милионера са били в ДС.

Дядото, на когото е кръстен Васил Терзиев, участва в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война.

От 1943 г. е заместник-командир на II ВОЗ. Началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада „Васил Левски“.

След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия.

Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване.

От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените „Георги Димитров” (1972), „Народна република България” I, II, III степен, „9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 – 1944 г.” и още доста други.

Бащата Александър Терзиев е работил в Първо главно управление на ДС и е работил под прикритие в посолството ни в САЩ, където синът му е тръгнал на училище.

Твърди се, че след промените бащата се е преориентирал и е започнал да работи за САЩ.

Заслугите на Васил Терзиев към ПП-ДБ са чисто комерсиални – бизнесменът-милионер спасил ПП от финансов фалит след прекомерно харчене по време на изборите през 2022 година.

Тогава ръководството на формацията трескаво почнало да търси нови благодетели и най-яркият пример за това е известният софтуерен експерт и предприемач Васил Терзиев, когото от ПП започнали да ухажват интензивно за кандидат кмет за София на местните избори 2023 година.

Очаквало се Терзиев да подпомага ПП с около 250 000 лева месечно, както и сам да финансира кметската си кампания.

Очаква се днес също така официално Борис Бонев от “Спаси София” да бъде представен като водач на листата за общинските съветници.

От трибуната на народното събрание Асен Василев заяви, че голямата цел на противниците на ГЕРБ е да отстранят Борисов и партията му от позициите които за завоювали в местната власт.

Трябвало и там да се завърне демокрацията.

Останалите партии все още не са заявили кои ще бъдат техните кандидати за кметския стол в столицата.

Неофициално се заговори, че ГЕРБ-СДС ще се впусне в битката за местните избори с Георги Георгиев.

От БСП е възможно да излъчат Ваня Григорова.

По повод номинацията на Васил Терзиев с коментар излезе Методи Андреев – първият шеф на Комисията по досиетата.

Ето какво написа той:

Предстои до дни да се обяви кандидатът на партиите на промяната за кмет на София. Но вместо промяна се подготвя подмяна!

Кой е кандидатът Васил Александров Терзиев?

Блестящ предприемач и създател на един от най-успешните старт-ъпи на България.

Но ето и друга важна информация за семейството му:

-дядо – ген. лейт. Васил Павлов Терзиев, бивш шумкар, след преврата е бил 22 г. началник на ВКР. После става член на Централната ревизионна комисия на БКП и член на ЦК на БКП. Има всички награди и отличия на НРБ;

-брат на дядото – ген. лейт. Тодор Павлов Терзиев. Партиен секретар на МВР, 15 години началник на IV у-ние на ДС (научно техническо нарравление!). Също награждаван с най-високите отличия на НРБ;

-баща – Александър Василев Терзиев, офицер от ПГУ на ДС;

-чичо (син на втория дядо Тодор) – Павел Тодоров Терзиев, офицер от VI у-ние на ДС. Отговарял за Юридическия ф-т на СУ.

И сега основният въпрос – кое ще има превес за нашите симпатизанти?

Партиите на промяната да помислят. Движат се по ръба на бръснач!

Помислете, после ще е късно!

Толкова от мен.

P.S. Този текст изпратих преди дни на депутатите Иво Мирчев и Мартин Димитров.

Мирчев ми предлага на два пъти да се видим, а Димитров е потънал в мълчание.

Изпратих го и на Иван Костов – оправда се, че ако ДСБ се отдръпнат от тази кандидатура, ще се разпадне коалицията.

Срещу кандидатурата на Васил Терзиев имало сериозни възражения от ДБ, към които ПП поеха ангажимент за обща кандидатура на местните избори. “Демократите” на Христо Иванов смятали, че е по-добре да се играе с политически разпознаваем кандидат и питали как живеещите в Люлин, Дружба, Надежда, Обеля ще пуснат бюлетина за кмет-милионер.

За кампанията за местните избори от ПП щели да наемат американски консултанти по медийни стратегии и комуникации, които да обяснят на хората от работническите квартали на столицата защо е добре столицата да се управлява от милионер и как опитът му ще доведе до пълен успех.

От ПП изтъквали пред ДБ аргументи в полза на Васил Терзиев, че е възпитаник на Американския университет в Благоевград, че има одобрението на американското посолство и че бизнес-креативността му ще го направи кмет още на първи тур.

Пред своите ген. Атанaсoв подчертавал, че Васил Терзиев е един от известните спонсори на предизборната кампания на “Продължаваме промяната” и с подобна обща кандидатура ДБ ще се обезличи и претопи в ПП.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts