| | | |

СКАНДАЛ тресе парламента! Гуцанов към Тагарев: Вие не сте министър на отбраната, а на войната! НА ЖИВО

Скандал в парламента!

Депутатите изслушват министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той отговаря на депутатски въпроси за заявеното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

БСП извика военния министър да го пита какви оръжия даваме за Украйна.

Още в началото се завихри спор между БСП и ДБ изнасяла ли е страната ни оръжие за Украйна при участието на БСП в четворната коалиция, когато министър на икономиката беше Корнелия Нинова.

Йордан Иванов от ДБ напомни, че износът не е спирал тогава, последва реакция от Георги Свиленски, който за пореден път повтори, че с подпис на икономическия министър Корнелия Нинова не е било изнасяно нищо за Украйна.

“БСП не са подписвали износ, а “г-жа нито патрон” е подписвала износ. Иронията е, че това именно го правеше лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия”, отвърна Йордан Иванов.

“Коя госпожа и какво е направила?”, попита Свиленски. “Г-н Иванов, колкото пъти да излезе от тази трибуна, оръжие и патрони не е изнасяно от България”, нарече лъжи твърдението му зам.-председателят на ПГ на “БСП за България”.

“Излезте и се извинете на г-жа Нинова, ако сте мъж, ако сте почтен депутат”, призова социалистът.

“Вие не сте министър на отбраната, а сте министър на войната”.

С тези думи депутатът от БСП Борислав Гуцанов се обърна към министъра на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна.

Тагарев пристигна в Народното събрание, за да бъде изслушан от депутатите за военната помощ, която България предоставя на Украйна.

От БСП поискаха Тагарев да обясни подробно какво съдържа пакетът от военна помощ за Украйна, като предложиха заседанието да се закрие, ако е необходимо, както и дали помощта се отразява на боеспособностите на българската армия.

“За европейската инициатива за мир – какво ще даваме, кога ще го даваме, ще се накърни ли нашата отбранителна способност, ще пращаме ли жива сила, както в едно интервю излезе, че ще се обучават медици, на следващия ден излезе, че украински ще се обучават – кое от двете е вярно?

“Аз ви питам какво точно съдържа тази военна помощ и защо се шикалкави по тази тема?

Ако е необходимо да закрием заседанието и на закрито заседание да коментираме какво точно ще се дава”, добави той.

И напомни, че за първи път военни са излезли с позиция срещу мнение на Тагарев преди да стане министър на отбраната, като припомни декларацията на Военновъздушните сили.

Тъй като информацията е секретна, тя не може да бъде изнесена в пълния ѝ вид на открито заседание.

За да се закрие обаче заседанието, трябва да се направи процедурно предложение за това и то да се гласува от депутатите. Гуцанов не направи такова, а колегата му Георги Свиленски обясни:

“Не, няма да закриваме заседанието. Българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици и българските управляващи министри. Няма какво да крием, нас не ни е срам да чуем истината”.

Размяната на реплики бе прекратена и думата взе Тагарев.

България няма да вземе участие в направлението за боеприпаси, калибър 155 мл, защото не разполага с такова изделие, стана ясно от думите му.

Участието ни обаче в инициативата за увеличаване на европейския капацитет на отбранителната индустрия на ЕС е само в наша полза, подчерта министърът на отбраната.

Относно бойните санитари, Тагарев уточни, че става въпрос за украински медицински лица.

И припомни, че още в решението на НС от предишния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него фигурира разрешение за пребиваването на до 60 военни от украинска страна у нас всяка година.

Ще бъдат обучавани до 15 украински бойни санитари на месец в продължение на 4 дни.

Те ще бъдат обучавани в тренировъчния център на ВМА, който вече е изграден с подкрепата на САЩ и модерно оборудван, стана ясно от думите на министъра на отбраната.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts