| | | |

Мика Зайкова побесня заради Асен Василев! Ще има рев и сълзи

Нашият най-голям партньор – Германия е в рецесия и парите от износа намаляха три пъти

Най-големият проблем за бюджета е ще се случат ли приходите. Никой не ни дава такъв ръст – 1,8, на БВП.

Бюджет 2023 е неизпълним. Това намекна икономистът Мика Зайкова в „Тази сутрин“ по бТВ.

Тя обясни, че преди да се случат разходите, трябва да се осигурят приходите, а предвиденият ръст на икономиката от 1,8% е твърде смела прогноза на фона на рецесията и на процентите за нарастване на Брутния вътрешен продукт, които ни дават международните институции.

„Никой не ни дава такъв ръст от 1,8% на БВП. Според Световната банка ще е 1,3 %, а според Международният валутен фонд – 1,5 процента.

Асен Василев е забравил, че целият свят и в това число нашият най-голям партньор – Германия са в рецесия. Износът е три пъти намалял, както и приходите от него“, обясни Зайкова.

„Трябва да излезем на друг пазар, но се иска конкурентноспособна стока, а по този показател сме на 57 място в 64 страни“, добави тя.

Според икономиста Владимир Сиркаров, който е и преподавател в Стопанската академия, има надценяване по приходната част. По думите му ръстът от 1,8, какъвто е заложен в бюджета, е възможен, но това е най-оптимистичния сценарии.

„Това вкарва рискове в края на година да има проблеми в изпълняваното и да доведе до преструктуриране на бюджета“, заяви той.

„Защо не се вдигне ДДС? Това реже разходите на важни сфери.

Министерството на здравеопазването е отрязано с 88 милиона лева от текущите си разходи, но това е за година, а ние вече сме в средата на годината, т.е. има едни изхарчени пари, които не се вписват в това съкращение и затова към тях трябва да прибавим още 44 млн. лева.

Общо стават 124 милиона. Българските граждани или трябва да ги платят, или ще им се влоши качеството на живота“, коментира Зайкова.

„Ако на един българин му се повиши пенсията с 12%, той няма как да забогатее, защото издръжката на живота е много по-висока – 1450 лева“, добави тя.

Иван Нейков, бивш социален министър, заяви: „Смятам, че това беше максимумът, който можеше да бъде направен в днешната ситуация”.

Той изтъкна, че по отношение на изведените два приоритета – влизане в Еврозоната и Шенген, „от тая гледна точка бюджетът постига целите си”.

По думите му, трябва да приемем факта, че не живеем вече в Covid пандемия и трябва да отпаднат някои от инструментите за подпомагане.

„Ще има рев и сълзи от някои от бизнесите, само че това е животът, не може цял живот държвата да дундурка бизнесите”, заяви той.

Мика Зайкова репликира: „Хайде тогава да стегнем тогава малко и бизнеса. Защо са ни тия ДДС-та по-ниски?”.

„Смятам, че това е максимумът, който можеше да бъде направен. В тази ситуация се иска да се подготви бюджета който да издържи до края на годината.

От гледна точка на Шенген и еврозоната макрорамката постига целите си“, коментира той.

„Има шансове през 2024 г. да излезем паритет на инфлация и ръст на доходи или доходите да са по-високо от инфлацията. Няма да го има апокалипсиса от предходни години“, категоричен бе той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts