| | | |

Тагарев готов да пуска кораби на НАТО в Черно море, въпреки конвенцията от Монтрьо

Въпреки че конвенцията от Монтрьо забранява присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в Черно море за повече от 21 дни, трябва да осигурим достъп на нашите съюзници до Черно море.

Това е позицията на военния министър Тодор Тагарев, изразена на среща в София с военните аташета на България.

„Независимо от конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие като т.нар. „кинетични средства“, смята Тагарев.

На срещата с военните ни аташета присъстваха и премиерът Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководителят на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев.

Според министъра на отбраната България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия, а многонационалната бойна група да прерасне в бригада.

Тагарев се похвали, че страната ни е получила признание от съюзниците за подготовката на морски специалисти за Украйна.

Според него разликата между настоящото и предишното правителство е не толкова в това, което предоставяме като помощ към Киев, а в начина на говорене.

“В последните години България издаде смесени сигнали към нашите партньори в НАТО и ЕС. Това пося разделение в обществото и е проблем за националната сигурност.

България няма тази заплаха днес, защото е член на НАТО и ЕС и трябва да участваме в това партньорство.

Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, заяви той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts