| | | |

Бесен СКАНДАЛ в парламента, възрожденец изпадна в истерия, едва не получи припадък ХИТ СНИМКИ

Парламентът продължава с объждането на предложението за национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Очаквано темата предизвика бурни дебати, а над всички беше депутатът от “Възраждане” Петър Петров, който едва не получи истеричен припадък.

В сряда правната комисия отхвърли предложението като незаконно. Днес депутатите трябва да решат дали да гласуват „за“ свикване на националното допитване.

Депутатът от партията на Костадин Костадинов Петър Петров толкова се разгорещи от трибуната, че се наложи председателстващият заседанието Росица Кирова да спре микрофона му.

Малко преди него на трибуната бе колежката му Цвета Рангелова.

„Г-жо Рангелова, защо не казахте, че симпатизанти на демократически партии се подписаха в подписката ни за референдума на цели групи. Те казаха, че може и да не харесват политиката на „Възраждане“, но искат да бъдат питани.

снимка Кадър
снимка Кадър

И ние им казахме, че техните избраници ще гласуват „против“ и те не ни вярваха.

“Защо не признавате, че симпатизанти на евроатлантически партии идваха на групи, за да се подписват за референдума.

Говорите, че решението, което ще бъде гласувано, е немотивирано. Защо не кажете, че е незаконосъобразно”, разпени се Петров.

“Защо не обяснихте, че в този доклад, подписан от председателя на комисията, е предложено едно изречение с мотиви от НС.

Това доклад ли е, г-н председател, не ви ли е срам да го подпишете?“, обърна се той към шефа на правната комисия Стою Стоев.

снимка Кадър

„Как може едно изречение да представлява мотиви от проект на решение на водещата комисия?

Защо не обяснихте, че в този доклад, който е изготвен и подписан от председателя на комисията, на двамата преподаватели по конституционно право, един от които е конституционен съдия, му е дадено едно изречение, само и единствено защото и двамата са „за“ референдума, и е дадено едно изречение в този доклад.

Това доклад ли е, г-н председател? Не ви ли е срам да го подпишете?

Не ви ли е срам, господин председател, добре, че ще има ротация. Не ви е срам да предлагате този парцал да го гласуваме“, бесня депутатът от „Възраждане“.

Поставяйки темата по такъв начин, трябва да уважаваме всяка форма на демокрация, която в крайна сметка са и изборите.

Нека везната, която се опитвате да балансирате, да не взимаме едно от контекста и да слагаме удобното.

Председателстващата заседанието Росица Кирова опита да прекъсне разгорещилия се депутат, но той не спря.

Г-жо Рангелова, Защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен и нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд – нито тези от ГЕРБ, нито тези от ПП!

Ще го сезираме ние от „Възраждане“, отсече почервенял от яд Петров, удряйки по трибуната.

След секунда обаче Кирова му изключи микрофона.

„Успокойте емоцията. Не е необходимо да си викаме, чуваме се“, каза му тя.

Защо предлагате този референдум сега, когато ще трябва да се проведе заедно с местните избори. Няма да кажа, че сте го направили нарочно, но нека се придържаме към всички принципи на демокрацията“, хвърли обвинение Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори:

„Миналата година бяха изборите на 14 ноември. На 16 ноември отправихме запитване към вас дали бихте ни подкрепили за референдум, вие отказахте. Ако се бяхте съгласили, щеше да се е провел отдавна. Не говорете лъжи.“

Станислав Балабанов се намеси: „Без да влизам в конкретика, смисълът на пряката демокрация е мнозинството да има тежест над малцинството, а не обратното.“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts