| | | |

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи.

Това стана ясно на днешното заседание на Турския наказателен съд в Къркларели.

Бившите гранични служители Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обвиняеми по дело за смъртта на турски бракониер.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година.

Сега бившите граничари са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол и ако напуснат България, могат да бъдат задържани, каза турският адвокат защитник на българските граничари Джошкун Молла.

“Очаква се отговор от българска страна за изпълнението или пък за неизпълнението. Министерството на правосъдието на Турция е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

“Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос само за разпит в България и изпращане на показания, а просто искат да бъдат екстрадирани. С “червена бюлетина” са обявени за издирване”, каза адвокат Молла.

Припомняме:

Още през 2020 година Турция поиска ексрадицията на българските граничари.

Тогава официалният отговор на Министерството на правосъдието гласеше: „Следва да се разсеят всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Република Турция на нашите граничари – дори в Министерството на правосъдието да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти“.

„В Турция се издава червена бюлетина единствено и само за тероризъм.

Имам абсолютно всички опасения, че може да се случи най-лошото – да бъдем задържани, отведени, предадени – това са ми страховете, ако трябва да бъда честен“, коментира преди три години бившият граничар Николай Петков.

„Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват… Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата“, обясни също бившият граничар Михаил Цонков.

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление.

Съдът в Страсбург също оправда граничарите.

Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност на рибар бракониер.

По думите на пенсионирания граничен полицай Николай Костов е имало нарушение на границата, реагирали са по сигнал, неутрализирали са нарушенията. По думите му другото е нещастен случай

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Снимка: БГНЕС, архив

Similar Posts