| | | |

След цял ден скандали: Депутатка на ДБ ядоса Лорер, парламентът поряза референдума за еврото

След близо 4 часа разправии, парламентът отхвърли референдума на “Възраждане”, който да отложи влизането на България в еврозоната с 20 години.

98 бяха “против”, 68 бяха за от парламентарните групи на “Възраждане”, БСП и “Има такъв народ” и двама от ПП-ДБ.

“Против” гласуваха 14 депутати от ГЕРБ, 51 от “Продължаваме промяната – Демократична България” и всички присъстващи от ДПС.

Както и в комисията по правни въпроси по-голямата част от депутатите от ГЕРБ гласуваха “въздържал се”.

На фона на предизборната кампания, партията събра около 470 хил. валидни подписа – достатъчно, за да не се иска съгласието на парламента, а директно да се върви към допитване.

Законът обаче изисква намеса на парламента – приемане на решение за свикване на допитване и евентуална редакция на въпроса, без да се променя смисълът. Срокът за него е до три месеца след внасянето на подписите и изтече днес.

“Възраждане” още утре ще внесат жалба в Конституционния съд, а неговата задача ще бъде да се произнесе дали въпросът засяга норми на международното право и така да противоречи на основния закон.

“Ще се опитате да заметете един референдум без нито една юридическа обосновка.

Не потъпквайте най-демократичния принцип, особено наричайки себе си демократи”, призова Николов и допълни: “ако днес гласувате против, това означава, че казвате на българските граждани, че никога не трябва и няма смисъл да има референдуми в България”.

“Ако вие потъпчете този аргумент, каква ще е разликата между Северна Корея и България”, обясни Цончо Ганев.

Депутатът Бранимир Балачев излезе от името на парламентарната група на ГЕРБ да заяви, че с колегите му са имали нужда от време, за да преценят как да гласуват на база юридическите аргументи и икономическия и политически ефект от референдума.

Балачев се позова на аргумента на гуверньора на БНБ Димитър Радев, че с така зададения въпрос ще се възстанови валутния контрол.

“Няма как да прием с огледа на наличието на тези закони, че единствената валута за разплащане ще е българския лев”, отбеляза Балачев.

Той обясни, че не намира сериозни икономически аргументи, за да се изчака още 20 години за да приемем еврото.

Той допълни, че от “Възраждане” са подвели българските граждани с този въпрос и сега искат да го променят с друг.

С този референдум вие правите повече политика, използвайки страховете на българите като кажете, че ще се вдигнат цените, ако приемем еврото.

Не ви прави чест, за да спечелите 3-4-5- хил. гласа допълнително. Не уважавам вашата политическа нагласа за искането за този референдум.

След него думата взе юристът от “Възраждане” Петър Петров, чието изказване ескалира в емоционален изблик и доведе до изключване на микрофона му.

Депутатът се обърна към председателя на правната комисия Стою Стоев, критикувайки го за доклада от заседанието. Според него в доклада не са включени мотиви за отказа на комисията да подкрепи решението

“Не ви ли е срам да подпишете този доклад, да предложете едно изречение мотиви.

Добре, че ще има ротация, с гордост ще се радвам да има нов председател. Не ви е срам тоя парцал да ни го предлагате тука”, разкрещя с Петров и дори след като думата му бе отнета, продължи да блъска по трибуната.

С доста страховито предупреждение от трибуната излезе Мартин Димитров, който заяви, че ако референдумът бъде гласуван, това означава прекратяване на валутния борд и забраната той да бъде възстановен в следващите 20 години.

Той очерта последваща мрачна картина – неовладяемо растяща инфлация и купища негативи за икономиката ни.

Съпредседателката на партия „Зелените“, част от коалицията „Демократична България, Даниела Божинова поднесе неприятна изненада на коалиционните си партньори от „Продължаваме промяната“, изказвайки се неочаквано в полза на референдума за запазването на лева.

„Днешната дискусия е много полезна, защото запълва един дефицит в обществото – аргументите за еврото и влизането в еврозоната. Благодаря за дискусията и дискутантите тук.

Това е достойнство на инициативата за референдум – че предизвика по такъв малко принудителен начин да предложим тези аргументи на гражданите, за да имаме тяхната убеденост“, заяви Божинова.

„Това, което не чух което хипотеза и тук се намесва страх, е хипотезата, в която…, да речем, че има референдум по този въпрос и гражданите с мнозинство решават да приемат еврото.

Няма политици, които да допуснат такава хипотеза и това е симптоматично, че ние нямаме доверие на гражданите.

Самият закон е нещото, което ги поставя под запрещение, а ние сме техните опекуни, а не народни представители. Моето изказване е принципност относно законосъобразност… Смятам, че е въпрос на арбитраж.

Но със сигурност ние дължим по-чести допитвания. Дължим на гражданите по-добър закон за референдумите“, заяви още депутатката и предизвика аплодисменти в залата.

След изказването си тя се отправи към мястото си, но бе пресрещната от Даниел Лорер, който определено не бе във възторг от думите й и в продължение на няколко минути между тях протече напрегнат разговор.

Депутатът от ИТН Ивайло Вълчев пък побърза да я поздрави, заявявайки:

Искрено се надявам, че в тази зала има някой, който не е влязъл с предварително програмирано мнение, слуша дебатите и разбира за какво става дума

Благодаря за това, че има някой, който наистина да слуша и да застава на гласа на разума“, каза Ивайло Вълчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts