| | | |

Откакто избухна войната са изнесени снаряди за над 5 милиарда, но с посредници, взимали поне по 20%.

Ако сделката за продажба на Украйна на реакторите за АЕЦ “Белене” бъде осъществена, тя ще се случи на цена, не по-ниска от тази, която страната ни у платила за тях.

Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” БНТ депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева.

Тя определи идеята за продажба на реакторите на Украйна като “решение, което изглежда перфектно за всички интереси, вплетени в него”.

“Решението е в посока на това да не продаваме на цена, по-ниска от тази, на която сме ги придобили.

Известно е че проектът Белене е корупционен, комисионен и е един от инструментите за влияние на Русия в българска енергетика и създаване на зависимост.

Няма стратегически инвеститор за този проект, това е доказано през годините. Няма и икономическа логика за това.

В същото време реакторите са нужни на украинците, за да могат да завършат атомната си централа и ние сме единственият възможен вариант за тях.

Така че това решение изглежда перфектно за всички интереси, вплетени в него.

България няма интерес от Белене, развиваме 7-и и 8-и реактор в Козлодуй, така че по отношение на стратегията за базовите ни енергийни мощности, позицията ни е ясна и решението е да получим не по-малко от това, за което са придобити тези реактори”, посочи тя.

Относно обсъжданата програма за предоставяне на стари боеприпаси от БА на Украйна и замяната им с нови, Цонева коментира, че 3-годишната програма е направена така, че да не поставя под риск способностите на Българската армия.

“Това е много, много по-чист вариант от този, който до момента се прилагаше – да търсим заобиколни пътища, да не казваме какво правим и от това да печелят посредници.

С едно солидно мнозинство в деня на визитата на Зеленски се приеха решения за военна помощ, което показва, че изпълнителната власт и България се връщат на пътя към евроатлантическата принадлежност.

На първо място – подкрепата за присъединяването на Украйна към НАТО и решението старите снаряди на Българската армия да бъдат продадени, а за Българската армия да бъдат направени нови доставки.

Така ВМЗ-Сопот ще може да преодолява посредниците по пътя на продажбата на снаряди, защото от момента на избухването на войната досега са изнесени снаряди за над 5 млрд., а посредниците взимат поне по 20% отгоре. Това сега ще бъде прекратено.

Посещението на Зеленски идва да покаже, че България значително помага за отбраната на Украйна.

Това беше най-силният знак за това, че ние сме страна, която има огромно значение по отношение на изпращането на боеприпаси, свързани със защитата на независимостта на Украйна и нейната способност да се брани от агресията на Русия”, посочи Цонева.

Цонева коментира и вчерашното гласуване в пленарна зала, с което беше отхвърлено предложението за провеждане на референдум срещу еврото

Аргументите, които бяха представени в правната комисия и в НС, гласуването в зала – няма да има проблем в изразяването на волята на депутатите по отношение на референдума за еврото. Не мисля, че направихме грешка, увери Антоанета Цонева

“Оттук нататък това, което със сигурност ще се случи, въпросът ще го гледа Конституционният съд и нека сложим тук точка, защото това решение предстои. Всичко, което се случи – и аргументите на народните представители, всичко това е пределно ясно”, каза тя.

снимка Кадър

Similar Posts