| | | |

Социалните мрежи бяха залети с възторг към този герой на Украйна и с погнуса към Радев с проруската му позиция. Може би трябва и тук да започнат да падат бомби, за да…


”Следях посещението на Володимир Зеленски у нас. Вълнувах се изключително много. ”

снимка Архив

Това каза писателката Теодора Димова в предаването ”Лице в лице” на БТВ.

“Следя в социалните мрежи какво става. Зеленски ни покори с очарованието си. Ние видяхме на живо как той се превърна в един световен лидер със своята убедителност, със своята честност, прямота, яснота на фона, на което всички познати клишета изглеждаха толкова глупаво.

Социалните мрежи бяха заляти с възторг към този герой на Украйна и с погнуса и неприязън към нашия президент, който изразяваше една проруска позиция през цялото време..

Съжалявам, че трябва да го кажа.” Това коментира Теодора Димова.

Тя информира за посещението си наскоро в Одеса.

“Аз бях преди две седмици в Одеса. Усетих, че това е народ, който няма да се предаде.

В Одеса Димова представи книгата си с есета „Молитва за Украйна“, писани в първите дни от войната.

„Моята молитва за Украйна е да настъпи мир, но не просто така наложен, а справедлив – агресорът да се оттегли и Украйна да възвърне териториите си, които са завзети.

Когато в Одеса прииждаха по море отломките от разрушените домове, си помислих дано да стигнат и до Варна, за да разберат всички в България, че тази война засяга всеки един от нас“, обясни писателката.

Например една майка ми разказа за 17 годишния си син, който тя кара да дойде в България да следва, за да избегне мобилизацията. И това момче на 17 години отказва категорично да избегне мобилизацията”, подчерта тя.

Димова описа впечатленията си от украинците, които е срещала.

“Представяте ли си какъв дух, каква липса на страх, каква решителност има в тях .Много са спокойни и с много достойнство приемат това, което им се случва, че трябва да се бият.

В Одеса видях неща, които ние изобщо не познаваме.

Например чух сирените, които през нощта вият. Сирените са такива, че кръвта ти се смразява. Видях войници, които са 18 годишни, почти деца. Те излъчваха достойнството и чувството, че извършват полезна дейност.

Видях този много красив град, който има заграждения около центъра си и пристанището, и стрелки към бомбоубежищата, изтъкна тя.

“Това е град, който мирише на море и в който войната е на всяка крачка. И човешкият разум отказва, като че ли не да може да приеме безумието на войната, но то е ежедневие там”, подчерта Димова.

У хората в Украйна нямаше страх. Това личеше и в поведението на Зеленски у нас

Може би трябва и тук да започнат да падат бомби, за да разберат всички в България, че тази война засяга всеки един от нас, каза на финала на интервюто Теодора Димова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts