| | | |

Политолог: Колегите на Радев от ЕС и НАТО ще го изолират. Ще излезе по-голям путинист от Путин

Възможно е президентът Румен Радев да бъде изолиран от неговите колеги от ЕС и НАТО.

Причината е, че досега пътуванията му са били свързани с това, че той олицетворяваше изпълнителната власт заради служебните кабинети.

С утвърждаването на новото парламентарно мнозинство, изпълнителната власт ще си вземе своите функции.

снимка Кадър

Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването “Офанзива” по Нова Нюз.

Очаквам премиерът Денков, и външният министър Габриел да бъдат по-активни в пътуванията и да формират външната политика на България. Радев ще има международна активност, но доста по-свита, заяви Стойчев.

Той коментира тона на разговора между Румен Радев и Володимир Зеленски.

Според Стойчев Радев се е опитал чисто електорално да говори на хората. Той е политикът с най-висок рейтинг в страната, който има влияние върху това как тези избиратели формират своите позиции, коментира политическият анализатор.

Според него ако президентът беше ориентиран към мира, още в началото на този конфликт той щеше да потърси отговор на въпроса:

“Защо Русия не използва мирни средства за своите искания?”.

Винаги съм се притеснявал от риториката на президенти и върховни главнокомандващи, когато започнат да говорят за история и то по кръчмарски.

Путин говори по този начин. Не очаквах нашият президент да застава на такива абсурдни позиции. Казвам го в чисто човешки план, казвам го от позицията на убеден русофил.

Нашият президент ще излезе по-голям путинист от самия Путин, за да продължава да стои на тази позиция, заяви Стойчев.

По отношение на управляващото мнозинство у нас, Стойчев коментира, че визитата на Зеленски няма да изглади ли противоречията. Причината е, че те „до голяма степен съществуват за пред широката аудитория”, смята политологът.

Партньорите в управляващата коалиция до голяма степен се разбират, те не се борят за територии, ясно е по отношение на местните избори кой къде ще е силен, кой къде ще спечели.

ГЕРБ са оставили на ПП да поемат отговорност за изпълнителната власт. Докато Бойко Борисов доминира парламентарния дебат и парламентарната работа.

Има баланс на присъствието, който отговаря на баланса на броя депутати, които имат, каза Стойчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts