| | | | |

БОМБА! Татко Петко разгледа досието на бабата от Белене

Бащата на Кирил Петков Петко разказа, че е разгледал досиетата на майка си и баща си, които са били в трудов лагер по време на комунистическия режим.

Петко Петков каза, че е прекарал четири часа в читалнята на комисията по досиетата и определи преживяването като “уникално”.

Синът му Кирил Петков също разказа историята за Райна и Кирил Петкови миналата седмица. Повод за разказа му бяха думите на Методи Андреев, който публично описа връзките на фамилията на кандидата за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев с ДС.

“И двамата са били въдворени в трудовия лагер при село Ножарово. По-късно майка ми е била преместена в друг женски лагер.

В папките бяха описани и разпитите, които са били провеждани. В папката на баща ми имаше негови снимки от лагера.

Голяма част от писмата на майка ми – следени, отваряни и преписвани, също бяха там.

Документирано е, как след като е напуснала лагера, са се опитали да я вербуват да работи за ДС, защото хората около нея са ѝ имали доверие, тъй като са знаели, че е била жертва на репресии”, пише Петко Петков във фейсбук профила си.

Според разказа му Райна Петкова е била привикана от ДС и отишла с подготвен багаж. Тя заявила, че е “е готова да влезе в затвора или пак да бъде изпратена в лагер, но няма да сътрудничи”.

“Когато спрях да чета, имах чувството, че съм бил в машина на времето. Върнах се в годините между 1946 и 1960. Бях много развълнуван от това, което бях видял”, пише още Петков.

“Вечерта по Панорама гледах Свиленски от БСП, който беше много загрижен за мира и добруването на българския народ. Догади ми се”, заяви бащата на съпредседателя на “Продължаваме промяната”.

Петко Петков каза, че това е бил един от най-разтърсващите дни в живота му и е благодарен, че е имал възможността да прочете и препотвърди травмиращите събития, за които е слушал от малък.

Той обеща да публикува документите щом получи копие от тях.

снимка Архив

Similar Posts