| | | |

РАЗРИВ между Ердоган и Путин, турски политик пита влизат ли във война с Русия ВИДЕО

Освобождаването на пленените командири на батальона “Азов” е абсолютно нарушение на споразуменията, изригна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

След срещата между президентите на Турция и Украйна – Реджеб Ердоган и Володомир Зеленски се задава огромен скандал между Анкара и Москва.

Това става ясно от бегъл прочит на руските медии.

“Путин все още не се е обадил на Ердоган след разговорите му със Зеленски”, бе лаконичен говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него се обсъжда вариант за среща следващия месец, но все още не е уточнена дата.


Първият разрив
е свързан с факта, че след визитата на Зеленски, Анкара изненадващо освободи лидерите на отряда “Азов”.

“Е, изглежда, че султанът е бил съсипан от доходоносната сделка със зърно и е започнал да натиска лостовете си – отбеляза в язвителен коментар “Русия днес”. – Да видим докъде ще доведе това, ще видим.” Според медията “мостовете са изгорени”.

Обидата на Москва се дължи на факта, че на 22 септември 2022 г. Ердоган официално е обещал, че петимата командири на украински формирования, пленени в Мариупол в средата на май, ще останат в Турция до края на военните действия.

Сред петимата са били командирите на батальона “Азов” Денис Прокопенко (Редис), Святослав Паламар (Колина), както и командирът на морската пехота от 36-та бригада на Въоръжените сили на Украйна Сергей Волински (Волин).

“Русия днес” отбелязва, че те са били изпратени в Турция с личната гаранция на президента Ердоган.

Сега тази договорка е нарушена и прокремълските медии се възмущават от вероломството на Анкара.

Но заедно с това се прокрадват и критики към Кремъл защо тогава азовците в руски затвори са били разменени за олигарха Медведчук, а не за пленени руски офицери. И се поставя въпросът защо Медведчук е бил толкова важен за Москва, а бойците не.

За разлика от минорното настроение в Москва, украинският президент тържествува:

снимка телеграм Зеленски

“Връщаме се у дома от Турция и прибираме нашите герои. Украински военни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергей Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега. Те най-накрая ще бъдат при роднините си!“


Това видимо ядоса Дмитрий Песков, който определи това като „абсолютно нарушение на съществуващите споразумения“. Условията за връщане бяха нарушени както от турската страна, така и от Украйна, подчерта многозначително той.

На този фон между Кремъл и Анкара тлее още един скандал, който може да минира отношенията им за дълго време.

В руската столица са вбесени и от ангажимента на турския президент да подкрепи членството на Украйна в НАТО.

Затова “Русия днес” излиза с коментар, че това е разтревожило турските политици.

“Ако Украйна стане член на НАТО, тогава Турция, според устава на алианса, ще трябва да влезе в конфликт с Русия”, заяви зам.-председателят на турската партия Ватан (Родина) Утку Рейхан.

Според него членството автоматично ще активира член пети от устава, а това означава, че Турция ще воюва с Русия.

“Това ли иска Ердоган“, пита Рейхан в туитър, цитиран от руски медии.

По всичко личи, че Кремъл не смее да зададе официално този въпрос и той се вкарва в информационното пространство по заобиколен начин, за да се тества дали Анкара ще излезе с коментар по горещата тема.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts