| | | | |

ИЗВЪНРЕДНО! Заради отвратителен КОЛАЖ дадоха “Възраждане” на прокурор

Председателят на Организация на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар изпрати сигнал до Софийска районна прокуратура заради колаж гавра със Соломон Паси, публикуван в страницата на партия “Възраждане” в Телеграм.

“Фотоколажът изобразява група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице.

Държаното от тях лице е Соломон Паси – добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи.

Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“.

колаж Телеграм

Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, са ни известни”, пише Оскар до прокуратурата и настоява да бъдат взети мерки извършителите да бъдат разкрити.

Според лидера на “Шалом” този колаж представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България.

“Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа.

По време на Холокоста евреите са подложени на преследвания от страна на германското правителство.

Масово и системно са нарушавани техните основни човешки права – на живот, телесна неприкосновеност, здраве, собственост, семеен и личен живот, свобода на придвижване и на упражняване на професия и др.

Жертвите на Холокоста са интернирани принудително в концлагери, подлагани са на многобройни унижения и лишения и са масово избивани, включително чрез добре известните „газови камери“.

Именно към избиването на евреите в „газовите камери“ препраща публикацията, споделена в официалната Telegram група на партия „Възраждане“.

Посочената подигравателна публикация не само недопустимо осмива колосалните трагедии на Холокоста, но и представлява проява на език на омразата към еврейската общност и към господин Соломон Паси в частност.

Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат явна заплаха към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, насилие и омраза срещу евреите”, се казва в сигнала на Оскар до прокуратурата.

Той отбелязва, че публикацията е споделена в социалните мрежи от Исаак Паси, който искал да изрази своето възмущение от нанесената на баща му обида, както и от факта, че членуваща към момента в българския парламент партия публично и официално изразява чрез фотоколажа своята антисемитска и фашистка позиция.

В коментарите под публикацията на Исаак Паси се е разразила ожесточена дискусия.

“Някои от направените от различни физически лица коментари са явно и безспорно доказателство, че фотоколажът и текстът към него

разпалват сред обществото етническа и религиозна омраза и нетърпимост и подтикват към език на омразата, агресивни изказвания, недвусмислени заплахи с физическо насилие и ясно заявена фашистка реторика”, отбелязва Оскар.

Председателят на Организация на евреите в България „Шалом“ настоява прокуратурата да предприемете необходимото за установяване на самоличността на лицата, отговорни за създаването на описания фотоколаж и за публикуването му в официалната група на партия „Възраждане“ в социалната мрежа Telegram.

Освен това той иска да се извърши проверка дали гореописаните действия представляват престъпление по Наказателния кодекс и при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление, да бъде образувано досъдебно производство срещу виновните лица.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts