| | | |

Кирил Петков онемя след пикантен въпрос на Бойко Василев за Борисов

Промяната продължава. Дори в последния месец, въпреки трудностите, имаме постижения – например така очаквания закон за разследване на главния прокурор.

Мечтата ни да влезем в Шенген и еврозоната са едни основни задачи.

За да се случи това, първо ни трябва бюджет с 3% дефицит, а това се случва.

Не сме отстъпили от принципите си, а успяхме няколко успеха да се случат, каза днес пред БНТ съпредседателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков.

Според него, страсти не липсват, общата работа с ГЕРБ-СДС не е лесна, но все пак се намира начин да има резултати.

“Бюджетът вече е на плюс, заради юнската събираемост. Сега работим по КПКОНПИ – искаме да направим закон, който наистина противодейства на корупцията, каза Петков.

На въпрос как ПП-ДБ съумяват да поддържат баланс в управлението, въпреки ареста на Борисов, Петков отговори:

“Става, когато се сложат принципите напред и се следи това, което трябва да постигнем на базата на този разговор: кой закон трябва да е следващ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Антикорупционната комисия.

Не искахме шести избори и да отидем още в безвремието.

Единият начин да работим заедно е да се фокусираме върху националните задачи. И двете страни, мисля, се опитваме да се фокусираме там, а не в другите теми”, обясни съпредседателят на ПП.

От ПП-ДБ не държат Бойко Рашков да оглави Комисията по противодействие на корупцията, защото: “Не слагаме имена, а начин и система за подбор”, поясни Петков.

По повод визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, той посочи, че Зеленски е символ на една борба срещу по-силен враг, в която той успява.

“Всички бихме се радвали да имаме куража, който той има. Бях щастлив, че сме от правилната страна на историята – с европейските страни, със страните от НАТО”, посочи Кирил Петков..

“Не вярваме в мир, в който една държава завзема територията на друга”, коментира той войната в Украйна.

Петков бе запитан за отношенията си с Румен Радев – човекът, който го е вкарал във властта:

„Това, което в последните няколко месеца се получи като разделителна линия, беше точно по принципната идея каква трябва да бъде позицията на България в Европа и как да се гледа на войната в Украйна.

Мисля, че там имаме различни виждания и те са доста ясни. Ние не вярваме в мир, който е обоснован на една държава, която завзема чужда територия и си стои там“, каза Петков.

„Извън тази тема, виждам, че премиерът протяга ръка институционално и не иска да има война. Външната политика се движи от МС. Би било добре и за двете институции да могат да работят за българските приоритети заедно, а не в конфронтация“, подчерта експремиерът.

В отговор на въпрос за кандидата на кмет на София Васил, Петков посочи, че е търсен човек, който може да управлявал хора, добър е и е неподкупен.

“Време е да оценяваме хората по техните умения и качества, а не по родителите и предците му”, посочи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts