| | | |

Мълниеносно Денков отговори на Радев за критиките към управляващите ВИДЕО

Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев като изтъкна, че защитава националния интерес и всякакви други спекулации са неоснователни, съобщава БНТ.

“България, както и над 100 други държави, е подписала споразумението, което забранява касетъчните боеприпаси.

Ние сме унищожили тези боеприпаси, не могат да преминават през нашата държава, но въпросът, ако чуете интервюто на “Скай нюз”, беше в съвсем друг контекст: “Дали бихте укорили Украйна, че ги ползва, при положение, че Русия вече ги ползва срещу тях.

Да, ние спазваме споразумението, няма да ги използваме и не подкрепяме използването им, но няма как да съдим Украйна за това, че когато срещу нея се използват такива боеприпаси и тя е решила да ги ползва.

Това беше контекстът, разбира се, изречението беше извадено извън това и беше ползвано по друг начин”, посочи Денков.

Припомняме, че по-рано президентът Румен Радев отново изрази критика към управляващите и позицията им за войната с Украйна.

Министър-председателят потвърди, че правителството подготвя изпращането на старите БТР-и на МВР на Украйна.

“Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени са през 80-те години и престояват в складове на МВР.

Никога не са ползвани, дори и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази гледна точка са тежест на МВР.

Попитахме Зеленски дали биха ли им били от полза, отговориха “да” и ги подготвяме да ги изпратим”, каза Денков.

Премиерът е в Румъния, където се срещна със своя колега Марчел Чолаку.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген през октомври 2023 остава реалистично, заяви министър-председателят Николай Денков, който е на посещение в Букурещ и се срещна румънския си колега Марчел Чолаку.

“Нашето правителство опитва да изпълни всички изисквания, за да сме сигурни, че всяка критика оттук нататък ще бъде неоснователна.

Ние сме изпълнили всички изисквания дотук, затова имаме положително решение на Европейската комисия и Европейския парламент, но по правилата на ЕС за влизането в Шенген на нас ни трябва съгласието на всяка една държава.

Тоест трябва да убедим Нидерландия и Австрия”, каза премиерът.

“Ние ще сме готови с всичко, но трябва и да успеем да осъществим една ефективна комуникационна кампания, за да убедим двете държави, които имат някакви резерви”, каза още Денков.

По думите му това е малко по-трудна, но възможна задача и именно това са обсъждали с премиера на Румъния

“Много е важно правилно да се поставя въпросът.

Това, че сме хванали мигранти в България не е лошо, а всъщност показва, че сме попречили на мигрантите да преминат транзит през България и да отидат в Австрия”, коментира премиерът относно заловените мигранти на АМ “Тракия” край Стара Загора в петък.

“Когато успеем да спрем мигрантите да минат през границата и ги заловим на територията на България, това всъщност са аргументи, които работят в наша посока”, уточни той.

“Ние трябва да работим и с двете държави много внимателно. Нидерландия винаги е поставяла като акцент дали е изпълнена законодателната програма, докато Австрия винаги се е интересувала точно от тези въпроси – какво става на границата”, обясни акад. Денков.

“Има един нов подход, който започнахме да развиваме през последните няколко месеца с други държави, Румъния е основен партньор. Подходът цели да удари именно организираните групи, които се занимават с нелегалните мигранти”, каза премиерът.

“Акциите за мигрантите в България се планират съвместно с други държави. Работи се и с Европол и други институции. Обсъждаме да разширим това сътрудничество и с Турция”, уточни Николай Денков.

“Не разглеждаме алтернативи на Шенген. Гледаме как да си свършим всички задачи. Ние трябва да бъдем част от Шенген, вече няма причина Европа да ни държи далеч”, категоричен бе той.

Акад. Денков и румънският премиер Марчел Чолаку обсъдиха и възможните източници на финансиране на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево.

„Коментирахме и по-бързото пускане на фериботната връзка Русе-Гюргево, за да се отпуши трафикът по икономическа линия и да подпомогнем туризма“, заяви след срещата Денков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts