| | | |

СКАНДАЛНО изказване на Радев: Украйна настоява да води тази война! ВИДЕО

Радев не смекчи острия тон на събора в Рожен. Той разкритикува управляващите, че нямат трезва оценка за войната в Украйна.

Аз мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво за войната в Украйна и нашите отношения. В тези критични времена българските управляващите нямат собствено мнение.

Това заяви президентът Румен Радев.

“За съжаление българските управляващи нямат собствено мислене, собствено мнение и позиции.

Трябваше ли големите държави членки във Вилнюс ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да може и нашите управляващи да започнат да сменят позициите си?

Трябва ли да чакаме министъра на отбраната на Великобритания, който да каже, че не може да чака Великобритания да е склад за въоръжените сили на Украйна, за да спрат нашите управляващи да гледат на нашите въоръжени сили като склад на чужда армия”, попита реторично държавният глава.

“Виждате, че нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ повишаваме нашата сигурност.

Напротив конфликтът се задълбочава. Жертвите стават все повече.

Колкото повече оръжия поглъща, има толкова повече загинали хора и разрушения.

Украйна настоява да води тази война, а сметката се плаща от Европа:, коментира още Радев.

“Тази война има много измерения, има икономически изражения. Тя е заплаха за цяла Европа, Няма МВР, няма военно положение – всичко е едно”, каза още той.

Той се обяви против изпращането на БТР-и от складове на жандармерията, след като във военно положение и МВР, и армия става едно в името на националната сигурност.

“Няма как да излезем от кризите без родолюбие. Хиляди българи дойдоха на Рожен, това ясно показва, че България се пробужда”, заяви по време на събора.

Днес ние сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не престанаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България, и които намериха сили да пометат граничната бразда заради нас, заради идните поколения.

Това каза президентът Румен Радев при откриването на събора на народното творчество „Рожен“.

„Днес сме тук не само да се заредим с енергия и емоция от волната родопска песен, не само да поздравим всички родопчани, които свято пазят своята родова памет и за които свободата е състояние на духа.

Някога тук на тези живописни поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата“, каза президентът Радев.

По думите му много са местата в България, които със всяка изминала година събират все повече хора от близо и далеч, но никой не може да отнеме първенството на Рожен.

„Тук отново се събираме хиляди да се докоснем до магията на нашия фолклор“, каза още Румен Радев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts