| | | |

Управителят на БНБ Димитър Радев остава гуверньор до 2029 г.

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев остава на поста си за нови шест години.

Вторият мандат на Радев, който води твърд курс към скоростно присъединяване на България към Еврозоната, бе гласуван по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС, от 155 депутати. 67 Гласуваха “против”, а “въздържали се” нямаше.

Любомир Христов, лансиран от русофилите от “Възраждане”, получи едва 39 гласа “за” и цели 47 “въздържали се”.

Веднага след вота в зала Радев отново положи клетва по Закона за БНБ.

снимка Кадър

Очаквано, дебатът за номинациите се завъртя предимно около темата “за” и “против” членството в Еврозоната, предизвикан от Румен Гечев (БСП) и Димо Дренчев (Възраждане), които се обявиха против фигурата на Радев.

В същия кюп попадна и независимият Руди Гела.

Василев напомни, че било странно днес бившите му любимци от ПП-ДБ да подкрепят номинацията на настоящия гуверньор, при положение, че миналия път, преди година настоявали да наложат своя кандидат Андрей Гюров пред този на другия предишен настойник на Радостин в лицето на ИТН – Каримански.

Иначе Гела прогнозира силно охладняване на отношенията между Димитър Радев и финансовия министър Асен Василев заради разминаващите се тези между двамата за паралелното въвеждане на еврото като разплащателна валута у нас.

А да го репликира излезе депутатът от БСП Иван Ченчев, който обяви, че всъщност с новоизбрания управител ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ лансирали някогашен зам.-финансов министър в правителството на Жан Виденов.

Първият мандат на Радев като гуверньор приключи през 2021 г., но спиралата от избори наложи принудителното му удължаване особено след провала на процедурата по избора на нов негов наследник измежду кандидатите на ПП Андрей Гюров и на ИТН Любомир Каримански в миналия състав на НС.

Днес пък ИТН в лицето на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов беше особено активна в дебата с извод, че разбирателството за преизбирането на Радев начело на държавния трезор между ГЕРБ и ПП-ДБ се дължало на плана за пълна реабилитация на Бойко Борисов.

Двамата стигнаха и до темата с кюлчетата и пачките и новото възбуждане на делото по аферата “Барселонагейт” на фона на избирането на Борисов за шеф на външната комисия в НС с благословията на ляво-център групата.

Радев е роден на 12 юли 1956 г. в гр. Пловдив. Магистър е по икономика, специалност „Финанси и кредит”, Университет за национално и световно стопанство, има специализации в университета Джорджтаун, Институт по външни отношения, Вашингтон.

Член е на Генералния съвет на Европейската централна банка, както и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, а заедно с това е и управител за България в МВФ.

Миналата седмица стана ясно, че и групата на ПП-ДБ в парламента застава зад фигурата на Радев, тъкмо заради ясното му намерение и план да вкара страната в единния европейски съюз, въпреки отлагането тази година заради неприетите от предишния парламент няколко задължителни закона за тази цел.

Димитър Радев обеща, че ще продължи работата си по стабилизирането на банковия сектор и постигане на резултати в сектора, които да са над средните за Европейския съюз (ЕС).

Той обеща още да се постигне много висока степен на интеграция на банковия сектор във финансовата инфраструктура на еврозоната.

“Ще направя всичко необходимо, за да утвърдим заедно с моите колеги ролята на БНБ като силен и активен член на Европейския банков съюз

и да осигурим успешен преход от сегашния рестриктивен режим на Паричен съвет към пълноценен паричен режим в рамките на споделения паричен суверенитет на еврозоната”, заяви още Димитър Радев по време на изслушването си в откритото заседание на бюджетната комисия по процедурата преди седмица.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts