| | | |

Какво се случва? Ивайло Шотев, гласен за зам.-министър, също цъфна с ДС-потекло и фирма с….

Прясно подалият оставка като депутат от групата на ПП-ДБ Ивайло Шотев, за когото се мълви, че вече стяга дисагите от банката в Народното събрание за местене в Министерството на икономиката, също цъфна с потекло от Държавна сигурност.

За скандалните разкрития и картончетата информира вчера Бюрото за разследвания “Бърд.бг”.

Симпатичният блондин се оказа, че е бил едноличен собственик на “НО ДО ГАРД”, която има над 360 хиляди лв. задължения към НАП – управлявана към днешна дата от върнатия на поста му директор Румен Спецов, сочен за изключително доверен и близък на финансовия министър Асен Василев.

Фирмата на Шотев е прехвърлена през октомври 2021 г. на баща му Валентин Шотев – бивш щатен служител на ДС.

Това се е случило след включването ѝ в списъка с големи длъжници на приходната агенция през април 2021 г.

Шотев прави компания в 49-то НС на двамата братя депутати от “Възраждане” и видни кремълофили Димо и Николай Дренчеви и на депутата от ГЕРБ Димитър Николов сред собствениците на фирми натрупали големи задължения към НАП.

Бащата на пазарджишкия доскорошен депутат Валентин Шотев е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС),

който е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ там през първата половина и средата на 80-те години на миналия век.

Шотев-старши започва кариерата си в структурите на репресивната ДС на 21.10.1983 г. като разузнавач в отдел 01 на Второ главно управление (ВГУ-ДС), след като в периода 1979-1983 г. завършва I-ви факултет („Държавна сигурност“) на ВСШ „Г. Димитров“ в Симеоново.

Заповедта за назначаването на Валентин Шотев за кадрови офицер във ВГУ-ДС, 21.10.1983 г. и много бързо се издига до ранга “старши разузнавач”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts