| | | |

Радев с ново нападателно изказване за напрежението между него и правителството ВИДЕО

Румен Радев определи идеята на управляващите да прекратят концесията на пристанище “Росенец” като прибързана и некоректна.

Предстои да разберем дали предложението на управляващите за “Росенец” е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, коментирайки актуални теми от вътрешната политика.

По-рано през деня стана ясно, че ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще внесат предложение за прекратяване на концесията на пристанището.

Радев посъветва ГЕРБ и ПП – ДБ да си спомнят историята на концесионирането на Росенец.

“Да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой отдаде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов, за 35 години.

Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от нея.

Служебното правителство не я прекрати, защото се водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция”, каза президентът.

Държавният глава коментира и темата с вписването на българите в Конституцията на РСМ.

„Най-сетне се стигна до придвижване напред по въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в РСМ.

“Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не последната.

Очаквам от българското правителство да се изпълнят изискванията в двата подписани протокола, които са част от преговорната рамка”, каза още той.

Радев припомни, че е поставил въпроса преди две години, призовавайки всички европейски институции и лидерите на европейските държави за гарантиране на правата на хората с българско самосъзнание и за тяхното вписване в конституцията.

“Отне ми година да убеждавам политическите партии и лидерите им тук в България”, каза Радев.

“По този повод свиках КСНС в началото на януари миналата година, където настоявах всички партии да излязат с консенсус и да настояваме точно за това.

Само една партия – ИТН, подкрепи това мое предложение”, добави държавния глава.

Той заяви, че благодарение на работата с президента Еманюел Макрон и другите европейски лидери се взело решение на вписването на българите в конституцията да бъде задължително условие за започване на преговорите.

Той изрази опасения, че българският парламент и правителство не са реагирали на декларацията на Бундестага.

“Дали парламент с ниско доверие и легитимност трябва да променя конституцията”, попита риторично Румен Радев в отговор на въпрос за бъдещи конституционни промени от страна на депутатите.

“Нека да видим какво предлагат – в момента има мнозинство, няма предложения”, допълни президентът.

Радев отговори и на критика, отправена към от съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

„Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели.

Той извая целия си политически облик като борец срещу мафията, наречена от него “Борисов”, и срещу задкулисието, наречено от него “Пеевски”. В момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува. Иванов подарява управлението на ГЕРБ-СДС и ДПС”, каза той.

Държавният глава присъства на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Форумът започна с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква.

Очаквайте още подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts