| | | |

Няма такава вулгарност: Цинизмът в парламента е вече на нивото на селската кръчма

Когато през август 2021 година депутатът Филип Станев влезе със скъсаните си дънки в парламента, всички разбраха, че така не може.

Всички разбраха, че има протокол по отношение на облеклото в държавните институции.

Някои може и да са подозирали, че има такова нещо, но получиха запомнящо се потвърждение – на Станев беше направена забележка от председателя на парламента, а “гащите” му дълго бяха разнасяни из медиите и форумите.

И Станев се извини и сякаш вече не ходи по дънки, дори и здрави, в пленарната зала.

Две години по-късно, облечен в безупречен костюм и вратовръзка, колегата на Станев Станислав Балабанов, разсъждавайки за кандидатурата на гуверньора на БНБ, използва определенията

“някаква бивша секретарка от ДеСеКаса с порно образование” за кандидата на предишните управляващи за този пост и предупреди финансовия министър Асен Василев да внимава за “сглобки, смазвани с вазелин” в стаята на Делян Пеевски.

И това само в една кратка дуплика на свое изказване.

Имам известни съмнения, че вероятно никой не подозира, че този език не е подходящ – че тези думи могат да се чуят във всяка селска кръчма, след като градусът се повиши.

За съжаление и никой няма да разбере, че не са подходящи за залата, защото нито един депутат, барабар с първия сред равните, не реагира на тези коментари.

Нямаше забележки, нямаше дискусии доколко подходящи са тези определения и думи за парламента.

И едва ли е изненадващо – все пак това е институция с кредит на доверие 13%.

И понеже в средите на Балабанов винаги обръщат внимание на символите, бих искала да попитам:

Смятате ли за подходящ този език в деня, в който е роден Васил Левски, борещ се за “чиста и свята република”, част от която е и институцията парламент?

Смятате ли, че това изказване е подходящо за най-чистото и свято в нашия живот – децата ни? Бихте ли искали те да чуят тези думи, да ги повторят някога?

Не чакам отговор, не чакам извинение и обещание, че повече няма да правим така, остава ни само да се чудим докъде пропаднахме и къде сбъркахме…

Автор: Роза Люксембургска/ Актуално

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts