| | | |

Антонио Гутериш със силни думи призова Русия да се…

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Русия да се върне в сделката за износ на украинско зърно през Черно море, като повтори предложението, което по-рано този месец отправи на руския президент Владимир Путин, предават Ройтерс и Асошиейтед прес.

“С края на черноморската инициатива най-уязвимите ще платят най-високата цена”, заяви Гутериш при откриването на срещата на високо равнище на Организацията по прехраната (ФАО) към ООН в Рим.

“Когато цените на храните се повишат, всички плащаме повече”.

След като Русия излезе от сделката и започна систематично да атакува украинските пристанища на Черно море и река Дунав, цените на пшеницата и царевицата на световните пазари скочиха.

“Случващото се е особено унищожително за страните, които изпитват проблеми при изхранването на жителите си”, посочи Гутериш.

Генералният секретар на ООН писа на Путин на 11 юли в опит в последния момент да спаси зърнената сделка, като предложи Русия да остане в нея,

броят на корабите, влизащи и излизащи от украинските пристанища, да бъде ограничен до по четири, а подразделение на руската Аграрна банка – Росселколхозбанк, да бъде свързана с глобалната разплащателна система СУИФТ.

ЕС изключи банката от системата през юни 2022 г.

Връщането й беше едно от условията на Москва, за да не прекратява участието си в сделката.

Другото беше да бъде улеснен износът на руски амоняк и торове, като според Кремъл, то остава неизпълнено, което е и аргумент за излизането от зърнената сделка.

От началото на войната в Украйна руският износ на зърно расте, но този на торове рязко пада, посочва Ройтерс.

“Оставам ангажиран с улесняването на безпрепятствения достъп до световните пазари за хранителни продукти и торове както от Украйна, така и от Русия, за да бъде осигурена продоволствената сигурност, която всеки човек заслужава“, каза още Гутериш.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts