| | | | |

Контрера обиден на ГЕРБ, подаде оставка като шеф на транспортната комисия в СОС

Председателят на комисията по „Транспорт и пътна безопасност“ към Столичната община Карлос Контрера подаде оставка.

За това съобщи той в профила си във фейсбук. Ето какво гласи поста му

Оставката ми като председател на комисията по “Транспорт и пътна безопасност” към СОС вече е факт. Причините и поводите, довели до това решение и действие, са доста. Това не е емоционален акт, а стъпка, плод на обсъждане във ВМРО-София.

Постът е вакантен от днес и новата сглобка ГЕРБ, Демократична България и Спаси София могат да си излъчат титуляр. Както се казва, да скрепят брака подобаващо.

Няколко думи за причините.

От близо година отношенията на ВМРО с ГЕРБ в СОС са силно обтегнати.

Три години, включително в най-тежките времена на пандемията, кризата с енергоносителите, войната работихме заедно и то не лошо по мое мнение. Факт е, че градът, както и обществения транспорт в частност, преминаха през кризите.

Успяхме и да свършим някои от идеите, около които 2019г. се споразумяхме да работим заедно и заради които ВМРО подкрепи Фандъкова на балотажа, а не Мая Манолова.

От 2022г. положението обаче мина в режим на чести сблъсъци.

Някои факти – ГЕРБ против волята на ВМРО прокараха наредбата за нискоемисионните зони с ДБ;

заедно с ДБ и Спаси София забъркаха скандала с картата за една линия, подвеждайки ни, че е консенсусно решение;

продължават да бламират наредбата на ВМРО за промени в превозните документи – тя отлежава за становище в ЦГМ с месеци, предполагаме по указание на някой от ГЕРБ в общината.

ГЕРБ ни бламираха за наредбата за образованата раждаемост.

Продължава и прикриването на злоупотребите в гробищните паркове Има и още.

Това са част от примерите, в които предложения и политики на ВМРО са бламирани от уж партньора ГЕРБ.

Търсенето на ситуационна подкрепа не е проблем, проблем е, когато превръщаш това в практика. проблем е и когато разчиташ на консервативно-патриотични гласове, а подкрепяш гей парада, докато забраняваш Луковмарш.

Нагнети се твърде много напрежение и неразбирателство, а няма как да председателстваш комисия или да провеждаш определена политика, когато политическият ти партньор започне системно да ти играе “немци в тила” в съвъкупление с идеологическия ти противник – в случая с ДБ и Спаси София.

Има граници, които не могат да бъдат преминавани.

Конкретният повод, довел до решението ми и решението на ВМРО да се оттегля, е от вчерашното заседание на комисията по транспорт, което вече преля чашата.

ГЕРБ верифицираха с подписа на ресорния си общински съветник по транспорта Зафир Зарков, дивотиите на ДБ и Борис Бонев.

С два нарочни доклада заложиха страшни бомби в транспорта за следващите месеци.

Първият е с абсолютно ненавременното и урбулешко решение да сменят поголовно номерация и индекси на линии в наземния транспорт. Това ще породи страшен хаос и го сториха през главата ми.

Вторият е абсолютно необмисленото напъване да се пуска нощният транспорт при липса на автобуси и водачи. И в допълнение, не получих подкрепа за доклада ми за процедури за доставка на автобуси за нуждите на Столичния автотранспорт.

Не е вярна тезата, че ГЕРБ не знаели.

Те участват в подготовката на този доклад още от пролетта, той е резултат от съвместна работа и срещи.

Имаха на разположение целия месец юни, разполага с всички данни и материали. те имат не по-лоша от моята представа за тежките проблеми и с автопарка, и с водачите.

Парадоксалното е, че всички разбират тежкото положение с техниката, нейната амортизация, проблема с частите и т.н. и предпочетоха да отложат решението.

Тепърва ще се умува. Докато се наумуват, вероятно вече ще сме в следващата тежка криза. Този въпрос ще разгледам по-детайлно в някой от следващите дни.

Подадената днес оставка е плод на загубеното доверие между ВМРО и ГЕРБ. Никога не сме бягали от отговорност за града, от непопулярните решения, но не на всяка цена.

Когато те бламират системно и сключват видим брак по сметка с политическите ти противници, няма как да има разбирателство. За толкова години ГЕРБ не разбраха един много прост принцип – не може да гориш мостове, а да очакваш подкрепа.

Очевидно е и пакетирането на новото мнозинство от сега за следващия мандат – ГЕРБ, ДБ, ПП и Спаси София. Започнаха да се подреждат още от сега.

Няма как ВМРО да стои като гръмоотвод до ГЕРБ в тази ситуация.

Пиша това без лоши чувства, в крайна сметка направеното за тези близо четири години не е никак малко, особено в транспорта.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts