| | | | |

Лондон алармира: Русия взима на прицел търговските кораби в Черно море

Русия може да вземе под прицел търговските кораби в Черно море, за да “унищожи” украинския износ след прекратяването на зърнената сделка, предупреди британското правителство, цитирано от Пи Ей мидия и ДПА.

Предупреждението бе отправено, след като премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак заяви в телефонен разговор с украинския президент Зеленски, че е “потресен” от руските удари срещу Одеса и подчерта британските усилия за възобновяване на сделката, прекратена от Москва.

“Великобритания смята, че Русия може да ескалира кампанията си, за да унищожи украинския износ на хранителна продукция, като вземе под прицел търговските кораби в Черно море”, предупреди министърът на външните работи Джеймс Клевърли.

Той каза, че правителството ще повдигне в Съвета за сигурност на ООН въпроса за “безскрупулното поведение” на Русия.

“Русия трябва да спре да държи световните запаси от храна като заложници и да се върне към сделката”, заяви Клевърли.

Сделката, която бе сключена с посредничеството на Турция и ООН, бе прекратена по-рано този месец от Русия, което буди безпокойство за световната продоволствена сигурност.

През последните дни Русия извърши множество нападения с ракети и дронове срещу Одеса, която е ключов украински център за износ на зърно.

В същото време еврокомисарят на земеделието Януш Войчеховски каза, че Европейският съюз е готов да изнася почти всички селскостопански стоки от Украйна чрез “коридори на солидарността” – железопътни и шосейни транспортни връзки през граничещите с Украйна държави членки на ЕС, предаде Ройтерс.

“Русия не за първи път използва храната като оръжие… ситуацията е подобна на тази в началото на войната”, каза Войчеховски пред репортери.

“Ние сме готови да изнасяме почти всичко. Става въпрос за около четири милиона тона маслодайни и зърнени култури на месец и този обем постигнахме през ноември миналата година”, добави той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts