| | | | |

Радомир Чолаков: Има нагласа да бъде внесен общ проект за изменение на Конституцията НА ЖИВО

Има нагласа в мнозинството на тази комисия и в парламента в следващите дни да бъде внесен общ проект за Закон за изменение и допълнение на Конституцията

Това заяви в началото на заседанието на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков от ГЕРБ -СДС, председател на комисията,цитиран от БТА.

Той добави, че ДПС, “БСП за България” и “Възраждане” са поканени да предложат своите идеи за промени.

Комисията се събра днес и се зае да обсъди проекта за промени в основния закон на “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, който бе представен в неделя.

Трите формации, които работят по конституционната реформа, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обявиха, че ще изготвят свои проекти, но ще внесат общ.

Първи ДПС представиха своя – още миналата година. В неделя ПП-ДБ също представиха своя. Формацията на Бойко Борисов все още не показала своите текстове

Създадоха се завишени очаквания за промени в конституцията, посочи при откриването Радомир Чолаков. Очаква се да бъдат обсъдени законопроектите на ДПС и ПП-ДБ, които предлагат изменение на основния закон.

От “Възраждане” заявиха, че няма да подкрепят никакви промени в основния закон, защото в момента се извършват геополитически промени в света.

В дневния ред е заявена единствена точка – „организационни и процедурни въпроси“.

На заседанието присъства министърът на правосъдието Атанас Славов, както и конституционалистите проф. Екатерина Михайлова и проф. Пламен Киров.

снимка Кадър

Преди дни от “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) обявиха предложенията си за промени в Конституцията.

Те включват изменения, свързани с фигурата и мандата на главния прокурор, състав и мандат на Висшия съдебен съвет, въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, промяната в статута на служебното правителство, мандата на общинските кметове, както и предложението 24 май да стане национален празник и да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата.

Това е първото заседание на конституционната комисия.

“Тези идеи са част от усилието на на общия ни път да внесем общ законопроект”, каза бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова.

Проектът на ПП-ДБ предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет, като от него прокурорите се отделят в Прокурорски съвет, намаляването на правомощията на главния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и смяна на националния празник от 3 март на 24 май.

Друго предложение е президентът вече да не може да назначава свои хора за служебни министри, а тази функция да извършва редовното правителство в оставка. В тези случаи изборите ще се провеждат до 1 месец от разпускането на НС.

“Мислим, че трябва да намерим малко по-балансиран вариант от това, което вие предлагате. Няколко са – от една страна съгласуване с партиите, от друга страна гръцкия вариант”, коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Тя обясни още, че не е постигнато съгласие за мандатността на кметовете. В проекта на ПП-ДБ се предлага да имат право да бъдат преизбирани само веднъж.

Друго предложение на ГЕРБ е да се въведе непрекъсваемост на работата на парламента.

“Ние от “Възраждане” ще отхвърлим категорично всички предложения за конституционни промени, внесени на този етап от представителите на “сглобката”, заяви депутатът от “Възраждане” Златан Златанов.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts