| | | |

Агент “Майстора” разкри кога Бойко Борисов ще дръпне “шалтера” на сглобката

„Вълнуващо беше това внасяне на конституционните промени вчера. Не съм запознат с конкретния текст, тези дни ще видя точно какво са внесли.

Най-после ще можем да дискутираме по същество, защото преди това имаше идеи, които се представят по различен начин. Сега ще видим около какво са се обединили участниците в тройната коалиция или както те казват „некоалиция“.

Това каза в ефира на предаването „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria политологът проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет при президента.

„Що се отнася до орязването на правомощията на президента, смисълът на формирането на това конституционно мнозинство беше насочено в друга насока – съдебната реформа.

Оттам трябва да се започне. Да се види какво точно ще се предложи там. След това бяха пришити други неща, които бяха политически ориентирани.

Опасявам се, че авторите на тези промени са поставили коня зад каруцата. Тепърва ще провеждат обществен дебат“, посочи проф. Маринов.

Според него предложението на управляващите да се задължи президентът да избира за служебен премиер измежду председателя на парламента, шефа на БНБ или председателя на Конституционния съд, е „юридически и политически нонсенс“.

Абсурдна идея е един кабинет, който е изгубил доверието на парламента, да остане да управлява.

Логиката е следната – тези хора да не бъдат избор на президента.

Възниква следващ въпрос, той ще бъде принуден да избере един от тримата, но смисълът е, че всеки един член на служебното правителство може да променя състава на правителството и да му поставя задачи.

По думите на проф. Маринов президентът никога не се е харесвал от всички, нито служебните му правителства.

„Те работят по един и същи начин, независимо кой ги харесва. Имаше едно изследване на „Галъп“ миналата седмица, според което 53% от българите смятат, че служебните правителства са се справили добре.

Знаете какви са оценките за редовните правителства в последните години. Проблемите не са в служебните правителства.

Мотивите за тези конституционни промени е, че има ненавист от партиите към президента. Те смятат, че така ще му попречат да провежда своя управленска линия и че ще успеят по някакъв начин да изтеглят към себе си черджето.

Защо имаше толкова време управление на служебни правителства? Това беше волята на президента или просто те не успяха да съставят управление?“, коментира председател на Стратегическия съвет при държавния глава.

Според проф. Маринов президентът е обект на ненавист от партиите, защото има собствена позиция и „се държи по различен начин от преобладаващите политици в България“.

Освен фразата на президента, че Украйна настоява да води война с Русия, основното е, че тази война няма решение чрез военни средства. И, че трябва да започнат преговори.

Украйна прие закон, че няма да води преговори с Русия. Това означава, че искаш да водиш война. Така че твърдението на президента, формално погледнато, е вярно.

Според проф. Маринов все по-големи кръгове в САЩ и ЕС разбират, че ще дойде време да се седне на масата на преговорите. „Замразеният конфликт е много лош за всички“, смята той.

„Г-жа Нинова вероятно е прекалила с някои занимания, защото президентът не е ловец, още по-малко пък да ходи на лов за кметове“, коментира още проф. Маринов.

По неговите думи предложението на ПП-ДБ за смяна на националния празник от 3 март на 24 май ще отпадне и няма да бъде подкрепено от другите партии в парламента.

„Никой не може да каже колко ще издържи тази сглобка, но човекът, който държи ключа е Бойко Борисов.

Сега очевидно го устройва да е там и в момента, когато това не е така, той ще дръпне шалтера“, прогнозира проф. Маринов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts