| | | |

Правосъдният министър: Независими разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова разследващите за пълно и обективно разследване на случая с малтретираното момиче от Стара Загора.

“За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел.

Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса – уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характерът и жестокостта на извършеното престъпление”

Това написа министър Славов във фейсбук.

Той призова независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

Министърът отбелязва още, че представителите на някои политически сили не подкрепиха пълния законодателен пакет от мерки за превенция, предвиден в Закона за защита от домашното насилие, използвайки “популистки лозунги и насаждайки страхове”.

“Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба с проблема”, допълва правосъдният министър.

БТА припомня, че 18-годишно момиче пострада на 26 юли, след като приятелят й причини телесна повреда – множеството наранявания по главата, крайниците и тялото.

Прокуратурата е повдигнала обвинение за средна телесна повреда. Районният съд указва мъжът да бъде задържан, но при обжалването окръжния съд отменя това определение и не налага мярка за неотклонение.

Причината е, че съдебномедицинската експертиза е показала, че на момичето е причинена лека телесна повреда, а не средна телесна повреда – “на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота – лека телесна повреда”.

При тези случаи законът указва, че пострадалият може да заведе частно дело срещу извършителя, който обаче не подлежи на налагане на мярка за неотклонение.

Съдебният състав на окръжния съд обяснява, че мярка за неотклонение може да бъде взета от съда спрямо обвиняемия само в рамките на наказателно преследване, което се води от държавното обвинение.

“Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че анализът на доказателствената съвкупност, събрана до момента, позволява да се направи изводът, че не друг, а обвиняемият е причинил на пострадалата множеството наранявания по главата, крайниците и тялото.

Според съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност”, се казва в прессъобщение, публикувано на сайта на Окръжен съд – Стара Загора.

От Апелативната прокуратура в Пловдив съобщават, че наблюдаващият прокурор по делото е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза с оглед определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата.

След изготвяне ѝ той ще прецени за вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието.

По-рано днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви във фейсбук пълна подкрепа за пострадалото момиче.

“Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят.

Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм!

Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви!

Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция!“, написа той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts