| | | |

МЪЛНИЯ! Паметникът на Съветската армия – МОЧА си отива ДОКУМЕНТ

Кабинетът се разделя с МОЧА. Паметникът на Съветската армия е на път да отиде в историята или поне с настоящата си локация на пъпа на София в Княжеската градина с решение на кабинета на акад. Николай Денков.

Ето какво се случва с новия му статут:

“Кабинетът реши да промени статутът на имот публична държавна собственост в имот частна държавна собственост. Същият се намира в Княжеската градина в София и представлява мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия”.

Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост”.

Публичната държавна собственост не може да бъде обект на разпореждане и да се придобива по давност. При частната обаче е обратното – и двете действия са възможни.

Според Закона за държавната собственост Министерският съвет може да предоставя имоти – публична държавна собственост, за управление на ведомствата и общините.

Имоти – частна държавна собственост, се предоставят за управление на ведомствата и общините от областния управител по местонахождението на имота.

Припомняме, че в началото на месец март 2023 г. Столичният общински съвет реши да гласува дълго отлаганото решение, с което възлага на кмета да поиска от държавата Паметникът на съветската армия в София да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство.

Тогава 41 съветници гласуваха “за”, като единствено от БСП бяха против” и един съветник от “Патриотите” – “въздържал се”.

Решението на Общинския съвет обаче по свое му не е достатъчно, тъй като финалното решение е на държавата в лицето на областния управител.

Предишният беше Иван Кючуков (от ИТН) и той дълги години е изразявал тезата, че “трябва да се пита Русия”.

На този фон новоназначеният областен управител Вяра Тодева е в длъжност от 13 юли.

Очаквайте разяснение от властта и подробности за новото решение на МС!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts