| | | |

Путин качва руските депутати и чиновници на “Москвич” и “Лада”, те си искат западните

Депутатите от Държавната Дума на Русия вече ще използват автомобили “Москвич” и “Лада” в съответствие с решението на президента Владимир Путин, който вчера заяви, че в държавните структури трябва да се карат само руски коли, за да се подкрепя родното производство, предаде ТАСС.

Това стана ясно след среща на председателя на Думата Вячеслав Володин с председателите на парламентарните групи.

“Трябва да започнем от себе си. Обсъдихме с ръководителите на фракциите на Държавната дума въпроса за използването на местни автомобили от депутатите. Всички подкрепят това решение.

Съгласихме се, че депутатите ще използват автомобили “Москвич”, “Лада”, “Aurus”. Скоро ще започне и производството на автомобили “Волга””, коментира Володин пред репортери.

Председателят на Държавната Дума допълни, че самият той използва Aurus, а в извънработно време кара Москвич-3. “Добра кола. Просторна, икономична и надеждна”, каза той.

На среща с представители на сектора вчера руският държавен глава заяви, че някои министерства са поискали разрешение да продължат да купуват произведени в чужбина автомобили.

“Министерствата, ведомствата и администрацията поискаха да се съсредоточат основно върху автомобили чуждо производство, да продължат тази практика

.Казах им, че това е изключено и че всички официални руски представители трябва да карат родни автомобили”, заяви Путин и добави:

“Някъде ще бъде по-скромно от преди – няма проблем. Напротив, дори е добре – цялата тази прекрасна бюрокрация трябва да разбере, че трябва да се стремим към развитието на местни марки, родни автомобили и други руски продукти”.

Повечето производители на автомобили затвориха заводите си в Русия в началото на войната в Украйна.

През юни ЕС удължи и разшири санкциите си, забраняващи износа на луксозни коли за Русия.

Ограниченията се отнасят за електрически и хибридни превозни средства, както и за нови и употребявани луксозни автомобили с обем на двигателя над 1900 см3.

През ноември Русия поднови производството на съветската марка автомобил “Москвич” в завод в столицата, собственост преди това на френската “Рено”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts