| | | | |

Проф. Михаил Константинов: На местните избори ще стане страшно

МВР ще бъде на крак за местния вот през октомври. Регионалните структури ще следят за търговия с вот, както и за нормалното протичане на изборния ден.

„На местните избори става страшно, защото има преференции”, каза математикът и бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той е и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”.

„Има секции, в които ще се гласува за пет неща – кмет на община, кмет на район, кмет на населено място. Четвърто – общински съветници и накрая – преференции. Не карайте комисиите да събират числа”, обясни Константинов.

Относно машинното гласуване математикът обясни: „В Европа няма машинно гласуване, няма и да има”

За първи път на 29 октомври в България на местни избори ще се гласува с машини. Вече са факт и първите сигнали за очаквани затруднения в провеждането на изборния ден.

В Централната избирателна комисия вече започна подготовката за местния вот.

На 13 септември започва регистрацията на партиите и коалициите.

На 26 септември – партии, коалиции и инициативни комитети правят предложения за регистрация в общинските избирателни комисии на кандидатските си листи.

Жребият за определяне на номерата в бюлетината, ще бъде изтеглен на 27 септември.

А на 29 септември започва и предизборната кампания. Още отсега експерти предупреждават, че са възможни затруднения с отчитането на вота и определят местните избори като най-сложни.

79 дни преди местните избори, се задава и първото предизвикателство.

„За първи път ще имаме използване на машини на местен вот на национално ниво”, каза Александър Андреев, бивш председател на ЦИК.

Според него законодателят не се вслушва в докладите на ЦИК и на Обществения съвет към ЦИК, написани след провеждане на различните вотове.

„ЦИК като орган, който организира изборите, има най-добър поглед върху това кои моменти трябва да бъдат преразгледани”, каза Андреев.

Той уточни, че машините за вота имат нужда от по-дълъг срок за програмиране. „Да се предвиди по-ясен регламент за отчитане на резултатите”, даде пример Андреев.

Според Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, доклад на ЦИК, публикуван през юли показва препоръки за промени в Изборния кодекс.

„Те засягаха и местните избори. Една от тях беше удължаване на срока между първия и втория тур на гласуване – да не е 7 дни, а да стане 14”, обясни Пенева.

Тя припомни, че в хронограмата на ЦИК е записано, че уеднаквяване на параваните за „тъмната стаичка” трябва да се направи от Министерския съвет – дребен проблем, чието решение се прехвърля в годините.

Според експерти, има риск за множество грешки, ако изборният резултат се отчита в общ протокол – чрез сумирането на хартиения вот и този от машина.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts