| | | |

Политолог: “Промяната” ги чака горчив хап наесен. И едно кметско място да спечелят, ще го обявят, че е края на ГЕРБ

-Трябва национално решение за махане на съветските паметници, а не на парче

-В името на оцеляването на сглобката може да няма ритане по кокалчетата на вота през октомври

-“Промяната” нямат шанс да спечелят Пловдив, да не говорим за Варна и Бургас

снимка Архив

……………………

-Колко все пак ще издържи сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ? Може ли да изкарат цял мандат?

-Местните избори ще са лакмус във всяко отношение. Смятам, че по-скоро конструкцията ще се спои и няма да има сериозно ритане по кокалчетата.

Усещам разумност у политиците, които разбират, че държавата трябва да бъде вкарана в коловоз, позволяващ бюджетите да бъдат управлявани, обществените пари да бъдат разчитани добре.

Важно е държавата да се превърне в предсказуем партньор със стабилно управление, който да си върне доверието на гражданите.

Не се наемам да кажа, че ще изкарат цял мандат. Но категорично ще изкарат до пролетта, когато г-жа Габриел ще стане премиер.

А след местните избори ни предстои втора серия бюджетни неволи – гласуването на бюджета за 2024 г. Издържат ли местните избори, издържат ли бюджет 2024, хоризонтът за управляващите става много безоблачен. Може догодина по това време да се питаме при преполовен мандат има ли причина да не изкарат целия.

-Г-н Стефанов, лятното политическо безгрижие май е само привидно. Притеснителни и предизборни ли са рокадите в някои държавни структури?

-Обяснението, че това е предизборно, е твърде лесно. Истината е, че държавата беше зациклила доста дълго време ​- повече от две години, без нормално правителство. И беше логично, когато редовен кабинет влезе в правомощията си, това да се прояви в цялата пълнота на властовия ресурс.

Това, че се сменят полицейски началници и се назначават заместник-министри, областни управители, е просто рутина, от която отвикнахме.

А и забележете кой най-много се притеснява от това ​- хората, свързани с президента. Това по-скоро ме кара да се радвам – щом те са притеснени, това означава, че се вършат правилни неща. Смятам, че рокадите са по-скоро оздравителни, отколкото притеснителни.


-Т.е. нямате притеснения, че рокадите могат да попречат на местния вот?

-Някои ще искат да го разчетат по този начин и ще го пропагандират така – че новата коалиция от коалиции се опитва с всички средства да повлияе и да манипулира вота. Това обаче е абсолютно несъстоятелен аргумент.

Надявам се, както всички ние, делата на новите хора от администрацията да потвърдят обратното. Но в момента чуваме пропагандни реакции, най-вече от страна на ИТН. Нещата просто си отиват по местата.

-Ще има ли значим ефект върху избирателите започналата кампания за преместване на Паметника на съветската армия в центъра на София?

-Със сигурност ще отблъсне част от електората, друга ще втвърди. Но решението, както и за паметника Альоша, трябва да стане на национално ниво. Не може казус по казус.

Време е спорните паметници от цяла България, като този на Съветската армия в София и пловдивския Альоша, да бъдат преместени в музеи. Така вече няма да се извисяват на знакови места в знакови български градове и техните поклонници ще имат възможност да ги чистят, да слагат венци.

Ако това се прави на парче, изглежда като част от столичната предизборна кампания и може да радикализира част от избирателите.

Нужно е цивилизовано решение на проблема и той няма да става част от кампанията преди всеки избори.

Като започнем от Шабла и стигнем до Петрич, и от Видин до Малко Търново, трябва подобни паметници да бъдат събрани на едно място.

Например, качваме ги на Бузлуджа и там всички, които искат, могат да им отдават почит. А и целият градски пейзаж в България ще светне рязко, отърван от това натрапчиво идеологическо присъствие.

-Ще има ли сериозно напрежение по линия на кандидат-кметовете в коалицията ПП-ДБ на предстоящите избори? Ще има ли повече места с т.нар. Бургаски синдром – всеки от партньорите да издигне свой кандидат?

-Напрежението в коалицията вече го има. Но не очаквам голямо напрежение в много места поради липсата на качествени хора.

В момента хора от първия и втория ешелон на ПП търсят реализация. Доколко обаче те са разпознаваеми местни личности, е много висящ въпрос.

А това, в крайна сметка, помага на ГЕРБ да спечели кампания, която иначе, по логиката на това, което се случва на централно ниво, би трябвало да загуби на доста областни места.

А така с вътрешния раздор в ПП-ДБ “Демократична България” ще си вкара хората в общинските съвети, тъй като знаят как става това, докато ПП за пръв път се явяват на местни избори.

И освен липса на хора им липсва и ноухау за този вот, така че е голяма вероятността да катастрофират драматично. И ако заложат на хора, а не на екипи, ще дадат възможност на ГЕРБ да избегнат загубата.

Причина за това може да е именно този асинхрон, това неразбирателство между ПП и ДБ.

-Т.е. ГЕРБ имат шанс да запазят доминацията си в местната власт, което изглеждаше невъзможно доскоро.

-Да, смятам, че така ще се случи. Не бива да забравяме, че местните коалиции, които се включват на доста места в България, включително на ниво областен град като Варна и Бургас, имат съвсем различна логика.

Местни интереси, местни групи, бизнеси определят дневния ред на града и ако имат връзка с местната власт, това работи. Ако не, тези местни фактори продължават да си движат нещата.

Следя отблизо ситуацията в Пловдив, много ми е интересно какво ще се случи, тъй като това е показателно за тенденциите в голямата политика в България. Ако в Пловдив се преповтори картината, която се случи в София, нищо добро не я чака коалицията ПП-ДБ.


-Как най-вероятно ще се развие сценарият в София? Губеща или печеливша ще се окаже кандидатурата на обвързания фамилно с ДС бизнесмен Васил Терзиев, или проф. Вили Лилков може да победи, особено ако получи подкрепа от ГЕРБ?

-Да, проф. Лилков би могъл да спечели, защото по начина, по който г-н Терзиев е подкарал кампанията, по-скоро ще загуби.

Той има проблем да се позиционира като политик, а не като успешен бизнесмен – това са различни неща. Той не се кандидатира нито за Мистър България, нито за Мистър София, а за кмет на столицата.

Досега не виждам да му се изгражда политически образ. Вместо това се обяснява за миналото си като ученичка, спипана да общува със странни хора. Тотално е сбъркана кампанията му, поне засега.

Питам се как ПП решиха да издигнат г-н Терзиев, без да са питали структурите. Изведнъж се спуска отникъде, да разреши драмата – като бог от машината в древногръцката трагедия.

Какво като е млад, симпатичен, преуспял, като се появява отникъде?! Тук става въпрос за политическо решение, а не за харесване във фенклуб или за приятелство във Фейсбук.

-Възможно ли е ПП просто да преглътнат загуба на кметските избори в името на това да не се конфронтират сериозно с ГЕРБ и да си запазят централната власт по-дълго?

-Възможно е, разбира се. За ПП всяко кметско място ще е победа и те ще го разкажат так​а. Реалността ще е различна, тъй като в общинските съвети ДБ ще са преобладаващ брой в общите им листи.

Но ПП ще разказват навсякъде как, дори да спечелят кметски места в два областни града, това е началото на края на ГЕРБ, независимо че останалите 20 областни града са спечелени от партията на Борисов.

Но не си представям как ПП-ДБ печелят София и Пловдив, да не говорим за Варна и Бургас.

Голям шлем няма да има, категорично. А в стратегически план от партньорите ПП и ДБ вторите ще са по-печеливши, тъй като ще си осигурят много прилична квота съветници – просто защото знаят как се правят местни избори и имат хора, с които да го направят.

А ПП са като най-готините деца в класа, които всички харесват, но никой не си играе с тях.

И влизайки в съвсем различна кампания, в която нещата не се въртят само около Кирил Петков и Асен Василев, а около местни хора, това прави нещата по-трудни и сложни за тях. А няма как да направят чудо за два месеца и нещо, колкото остават до изборите.

А и отмина историческият момент на свръхнадежди. Местната власт има друга логика.

-Ще успеят ли ДПС и БСП да си запазят бастионите?

-БСП не, те вече загубиха Перник, както и единствения си район “Изгрев” в София. Може би ще запазят Троян, но там ще има твърде широка коалиция. Не виждам да вземат голям областен център – нито Плевен, да не говорим за Видин, Стара Загора. ДПС ще спечелят традиционните си бастиони.

-Каква ще е ролята на купения и корпоративния вот на тия избори?

-Важна, както обикновено. Впрочем вотът не е купен, а контролиран. Да даваш на някого заплата, не означава, че го купуваш, той е сключил договор за заплата.

Въпросът е, че се сключват и други неща, за съжаление, законни, чрез които хората се склоняват да гласуват по много нехигиеничен начин.

Съмнявам се, че така ще е в цялата страна, но на ключови места, където има висящи областни центрове, със сигурност ще се случи. Проблемът е, че това не е незаконно.

ВИЗИТКА

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. Участник в проекти на ЕК в България.

Източник: Марица.бг

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts