| | | | |

Доц. Чобанов: МОЧА е част от мащабна програма на комунистическата партия да подмени историята

“Едва ли има друг такъв случай в новата българска история – не веднъж, а два пъти Общинският съвет през 1993 и сега, март месец, взима едно и също решение, касаещо един и същи паметник”.

Това коментира историкът и бивш заместник-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него тоталитарните внушения и пропагандата създават напрежение вече много години в София.

“Паметникът е на метри от НС, от центъра на българския суверенитет.

Далчев най-добре го е обяснил – трябва по-скромно място да се намери за този монумент. Не може да позволим, при условие, че в българската столица липсват знаци на паметта за по-голяма част от българската история, да има подобен монумент с противоречив характер.

Неслучайно създава напрежение”, обясни историкът и допълни, че градусът на напрежението се е покачил със започването на войната в Украйна.

За доц. Чобанов решението на Общинския съвет не е изненада, тъй като въпросът е поставян многократно през годините.

“Темата е актуална, трябва да се мисли трезво и спокойно, да се види какво се направило в Източна Европа – не сме единствените, изправени пред подобни проблеми”, даде пример бившият заместник-кмет на София.

Паметникът е част от мащабна програма на комунистическата партия да подмени историята, истинските факти, посочи доц. Чобанов.

“Трябва да се преподава миналото, но трябва да се преподава вярно, а не с мнима пропаганда с измислени събития. В сърцето на българската столица няма как да оставим празен площад, при условие, че имаме дефицит”, обоснова се Чобанов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts