| | | |

Тагарев: Учим историята по начин, който е писан под диктовката на Кремъл ВИДЕО

“Едно от обясненията ми за руската пропаганда у нас е, че ние не познаваме собствената си история. Учим я по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл или директно от Кремъл.

Трябва да познаваме по-добре собствената си история. Имаме много събития и постижения, с които трябва да се гордеем.

Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл и съответно са забравени от хората, не се преподават, не са известни на голяма част от българския народ”.

Така военният министър Тодор Тагарев разясни пред журналисти предложението си учебниците по история, медиите и социалните мрежи да се прегледат за руска пропаганда.

За това той заговори в свое интервю от миналата седмица в дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ, когато призова “учебниците у нас да се изчистят от факти, които пораждат признателност към Русия”.
.

“Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва “да се проследяват”, за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда.

А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало”, каза в САЩ военният министър Тодор Тагарев.

Водещата Илва Тейр попита българския военен министър какво смята да предприеме България, за да противостои на руската пропаганда.

В отговора си той казва, че от руска страна се упражнява голяма пропаганда спрямо българските граждани и посочва, че за да се противостои на това, е необходимо следното:

„Първо, трябва да можем да представим на българския народ историята в нейния реален смисъл. Защото поколение след поколение се говори, че Русия е наш приятел и освободител и ние трябва да сме ѝ вътрешно благодарни за стореното.

Макар в историята често да сме били на противоположните страни при различни конфликти”, обяснява Тагарев.

“Русия също така често е преследвала собствените си интереси в ущърб на интересите на българския народ. Така че едното нещо е историята и образованието.

Другото нещо е да сме в състояние да идентифицираме дезинформационни и пропагандни кампании и да намираме най-добрите възможни начини за противодействие на тези кампании.

В този смисъл трябва да можем да проследяваме пропагандните кампании за дезинформация не само в традиционните медии, но и в социалните мрежи, които въздействат ден след ден върху различни групи от населението.

И да намираме най-подходящите интерпретации за противодействие на тази дезинформация”, коментира преди дни Тодор Тагарев в САЩ.

Днес министърът даде и пример с офицера Димитър Списаревски.

“Малко хора знаят, никога не сме го учили това. Достоен български офицер, изключително интелигентен, който дава живота си, защитавайки София от бомбардировки. Загива на 27-годишна възраст, преди три седмици отбелязахме 80 години от неговия подвиг.

Това не е известно в България, а говорим за някой си Альоша, който никога не е воювал на наша територия. Това е измисления герой, наложен от руската пропаганда в България”, обясни Тагарев.

В САЩ той се е срещнал със заместник-министъра на отбраната, представители на Държавния департамент, Съвета по национална сигурност към Белия дом, Агенцията по отбранително сътрудничество, с фирми, неправителствени организации и университети.

Министърът обясни, че нови решения всъщност няма, тъй като те се вземат в рамките на НАТО.

“Дискутирахме за многонационалната бойна група, която е на наша територия, в каква степен сме готови да осигурим съюзниците, които вече се намират на наша територия и възвръщането на допълнителни сили, когато това се наложи”, обясни Тагарев.

Той подчерта, че у нас има и американски военни, а САЩ може да помогнат на България да получи пари за изграждането на допълнителна инфраструктура у нас.

Обсъдено е било и изграждането на центъра за ремонт на бойни машини “Страйкър” в България.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts