| | | |

Драматичен финал за Нургюл Салимова в битката за титлата

Българката Нургюл Салимова загуби драматично втората партия от тайбрека срещу третата в света рускиня Александра Горячкина, а с това остана на второ място на световната купа в Баку. В сърцата на всички българи обаче Салимова е №1.

Горячкина, която играе под неутрален флаг заради санкциите от войната в Украйна, оцеля на два пъти срещу 20-годишната българка, за да спечели втората партия в ускорения шахмат. А с това да триумфира и със световната купа

Това се случи след втората партия от финала на тайбрека за световната купа в Баку.

Нейна съперничка е рускинята Александра Горячкина, която играе под неутрален флаг заради санкциите от войната в Украйна.

Нургюл Салимова завърши реми с белите фигури първата партия от тайбрека за световната купа в Баку.

Двете разиграха модерната напоследък Лондонска система, докато в първите две партии предпочетоха Дамски гамбит.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята.

Както и във втората партия в неделя по класически шахмат, в която Салимова отново бе с белите, така и сега българката имаше много сериозно позиционно предимство.

Салимова обаче отново се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, но след това пропусна факта, че Горячкина може да даде вечен шах и така се измъкне от критичната ситуация, в която бе изпаднала.

След кратка почивка започва втората партия, в която Горячкина ще има предимството на първия ход.

Втората партия е след края на полуфинала при мъжете между индиеца Прагнананда и американеца Каруна, но със сигурност носителката на световната купа ще бъде определена днес.

Според регламента се играят две партии с размяна на цвета на фигурите с по 25 минути контролно време, като за всеки изигран ход се добавят 10 секунди.

Шахматната ни сензация Нургюл Салимова излезе днес от 14,00 часа в решителен тайбрек за Световната купа срещу рускинята Александра Горячкина в Баку.

20-годишното момиче от Крепча и рускинята Александра Горячкина постигнаха две ремите през уикенда, а днес дуелът им влиза в тайбрек, който да определи новата носителка на Купата.

Днес между двете предстоят две партии с по 30 минути контролно време, при ново равенство ще се изиграят нови две партии, но с по 10 минути време. Ако отново няма победител ще има още две партии с по 5 минути.

При евентуално ново равенство победителката ще бъде определена с блиц партия /и/, но вече с 3 минути контролно време.

Която шахматистка първа спечели, ще бъде обявена за победител, като това може да се случи още след първата партия. Точно с такива Салимова успя да стигне финала след триумф над украинката Ана Мазичук.

Шампионката в Световната купа по шахмат ще се определи със сигурност днес и ще спечели 50 хиляди долара. Двете момичета вече се класираха за турнира на претендентките през 2024-а.

В него ще участват общо осем шахматистки, като победителката ще играе за световната титла с актуалната шампионка Дзю Уъндзюн от Китай.

Салимова и Горячкина завършиха ремита в първите две партии класически шах, като втората беше особено драматична.

Българката изпусна инициативата и в края трябваше да се бори за реми с изтичащо време, но в крайна сметка успя да доведе срещата до равенство и днес ще се опита отново да спечели трофея.

Живко Жеков, който е треньорът на Нургюл, окачестви вчерашното второ реми като борбена партия с обърнати възможности.

“Битката ще бъде кървава и няма крачка назад отстъпление. Ускореният шахмат е може би най-слабият от трите вида за Нургюл, надявам се да има късмет. Важно е да е отпочинала”, заяви той пред БНТ.

В родното място на Нургюл Салимова, село Крепча, хората очакват победа на Световното по шахмат.

“Много е добра, скромна, талантлива, гордеем се с нея. Играеше от малка шах с дядо си и баща си, радваме се на успехите ѝ. От малка си личеше, че ще е талантлива, пожелавам ѝ успех. Нека да се гордее цяла България с нашето момиче”, заяви пред БНТ Бедрие, леля на Нургюл.

Самото достигане на Салимова до финала в азербайджанската столица е първият значим глобален успех на български шахматист, откакто Антоанета Стефанова (2004-2006 г.) и Веселин Топалов (2005-2006 г.) бяха световни шампиони при жените и при мъжете.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts