| | | | |

Светът потъна в скръб: Почина легендата на италианската музика Тото Кутуньо

На 80-годишна възраст почина италианският певец и композитор Тото Кутуньо. Изпълнителят е издъхнал около 16 часа този следобед в болница „Сан Рафаеле” в Милано, където е бил настанен, съобщава Rai News.

Тъжната новина обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обясни, че „след дълго боледуване здравето на певеца се е влошило”.

През 1983 г. Кутуньо се появи на сцената на фестивала „Сан Ремо”, запя „Lasciatemi cantare con la chitarra in mano…” и популярността му завладя света.

Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители.

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани.

По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика.

През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини.

Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им „Africa” за „L’ete indien”, която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ.

Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

Кутуньо участва 13 пъти на „Сан Ремо”, през 1990 г. печели песенния конкурс „Евровизия”.

Той е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове.

Колекционира винилови плочи и колекцията му включва над 3500 екземпляра.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts