| | | |

Кутев изплю камъчето за Радев и продължи атаката по управляващите

Президентът очевидно не вярва на това правителство, но и на всички правителства на прехода. А чрез служебните си правителства е показал, че може да се управлява по друг начин.

Това обяви в ефира на Нова тв Антон Кутев, бившият говорител на служебния кабинет на Гълъб Донев.

“Според мен президентът не е обявил движение от 3 март, той го е констатирал. Той ясно е показал, че не е съгласен с начина, по който се създаде това правителство. Той от самото начало, още при връчването на мандата, показа, че според него формулата за правене на политика в България не е тази и не трябва да бъде тази.

Не мисля, че има президент, който да иска служебно правителство”, заяви Кутев.

И посочи, че още в кабинета на Стефан Янев “всички стари партийци” ходели при кабинета му и питали луди ли са министрите, тъй като нямало служебни правителства с позитивен рейтинг.

“Не е презумпция, че служебното правителство управлява и управлява добре. Това се получава, когато има подходящото правителство и подходящите премиери”, добави той.

Според него думите на президента Румен Радев от Шипка звучат като констатация, че “най-накрая трябва да свърши Прехода”.

И изтъкна, че “тези симпатични хора, които сега управляват държавата дойдоха с идеята, че ще променят нещо, така се и нарекоха. Бяха 7 месеца, сега още 3 са на власт.

Промяната е начин на живот на хората и има няколко ключови сектора – здравеопазване, образование, социална сфера, сигурност.

Време е да започне промяната, това има предвид Радев. Не да я продължим, а да започне. Дойдоха на власт, да направят нещо”, настоя Кутев.

Той не очаква Радев да участва в предстоящите местни избори.

“Не вярвам и не виждам къде той има нещо общо с успешни кметове. Напротив, политическите сили се опитват да си ги взимат един на друг.

Би могло да се свърже евентуално с президента ако някой от бившите управители или министри се кандидатират.

Стефан Сабрутев в Смолян се е кандидатирал, според мен има и шансове да спечели. Въпросът е до каква степен тези хора, които се кандидатират ще имат подкрепа от президента”, добави той.

И обясни, че въпросът е как да се разграничат тези, които действително имат подкрепа от държавния глава от тези, които само го твърдят

Аз продължавам да твърдя, че от 240 депутати в Народното събрание 190 не знаят как се пишат закони. Още по-малко знаят как ще работи законът, как се налага и как се прекарва през самото НС”, посочи Антон Кутев.

По думите му, когато такива хора започнат да уволняват, назначават, съкращават правомощия, става страшно. “На тяхно място бих го карал малко по-кротко”, каза още говорителят на бившия служебен кабинет.

Естествено е, че всеки иска да овладее службите, но президентът Румен Радев – не

По думите му държавният глава не ги е овладял, тъй като той по Конституция има право на това да участва в процеса на назначения.

Кутев обаче не одобрява начина, по който действа настоящото правителство, отнасяйки се с пренебрежение, снизходителност и наставнически.

Както лично към Явор Божанков, така и към останалите депутати от “Продължаваме промяната” Антон Кутев излезе с препоръка – “Малко по-кротко – малко повече слушаме, учим и след това правим. Не казвам, че не могат да се научат…”

Припомняме, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да внесе днес доклад за смяната на главният секретар на МВР Петър Тодоров, а отстраняването му иска след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров.

Кутев коментира и позицията на Румен Радев за войната в Украйна. Според него „президентът достатъчно ясно и категорично е заклеймявал агресията на Русия в Украйна”..

“Радев няма отношения с Путин и не е имал”, подчерта Кутев. Във всеки един момент, в който аз съм чул Радев да говори по тази война, той е заклеймявал агресията на Русия в Украйна. От там нататък ние не даваме оръжия за руснаците, а на Украйна”, каза Кутев.

По думите му той винаги се е застъпвал за това да има хуманитарна помощ.

“Той е против оръжията и категорично ви казвам, че и аз съм против да се пращат оръжия на Украйна”, добави Кутев.

Той обърна внимание, че този конфликт няма как да се реши по друг начин освен с преговори, а не чрез въоръжаване на едната или другата страна.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts