| | | | | |

Гори, гори, огънче! 33 г. от палежа на Партийния дом

В късните часове на 26 август 1990 г. в София е подпалена сградата на Партийния дом на Българската социалистическа партия (БСП), припомня БТА.

Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев – член на движение “Инициатива за гражданско недоволство”, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката, която според него е символ на чужда държава.

В 20:40 ч. председателят на Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа” Константин Тренчев прави искане до един час знамето (партийното) и петолъчката да бъдат свалени, в противен случай сградата ще бъде щурмувана. В 23:00 ч. гори почти цялата сграда.

Радио “София” излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие.

Пожарът окончателно е потушен в 3:18 ч. Напълно са опожарени 40 помещения. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. Жертви няма.

В 5:30 ч. органите на реда развалят Града на истината, възникнал след започналите през лятото на 1990 г. граждански протести. Образувано е наказателно дело.

През 1991 г. следствието заключава, че става дума за “неангажирано поведение на отделни лица”, а палежът и погромът са извършени “стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти”.

Съдът връща делото четири пъти.

Обвиняеми са 38 души. Сред тях е и президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. В обвинителния акт е визирана щета за 7 947 963 лв.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts