| | | |

ОКОНЧАТЕЛНО: Коалиция “Зелено движение” официално се закрива

Коалиция “Зелено движение” официално приклюва своето съществуване и се разделя на две формации.

Това реши Националният съвет на бившата вече коалиция, става ясно от публикация на Тома Белев в социалните мрежи

Официалното разцепване ще стане на партийния форум през октомври, точно в навечерието на местните избори.

Преди дни пред Аctualno.com бившият вече съпредседател на формацията Владислав Панев обяви, че няма да се кандидатира повече за съпредседател на “Зелено движение”.

Припомняме, че миналата година подобно решение взе и бившият министър на околната среда и водите в кабинета “Петков” Борислав Сандов.

“Зелено движение” е коалиционен партньор в ПП-ДБ и има трима депутати, един от които е именно Панев, който е и в ръководството на управляващата коалиция.

Против разцеплението се обяви Сандов, член на Изпълнителната комисия в “Зелено движение”, а ден по-късно го подкрепи и природозащитникът Тома Белев, член на Националния съвет. И двамата се обявиха за съхраняването на партията и против нейното закриване и разделяне на две нови формации.

Предисторията

До окончателното закриване на партията се стигна, след като в бившата вече формация се стигна до разделение на два лагера.

Причината – “Бивол” разпространи вътрешен доклад на анкетна комисия във формацията, подсказващ за сериозни нарушения в партийната финансова и кадрова дисциплина.

“Малка част от информацията на “Бивол” е от доклада на анкетната комисия. Останалата част е дошла от другаде”, твърди Панев. Той уточни, че тези съмнения, за които “Бивол” съобщи, са свързани със събрание на партията от декември 2022 г.

Във връзка с друго твърдение на “Бивол”, че бившият съветник на Панев – Никола Йорданов раздавал указания на чат с делегати от “Зелено движение” за кого и как да гласуват при избирането на ръководството на партията, Панев отрече.

“За този чат разбрах на самото Национално събрание, когато се появи тази информация. Това беше основанието за касиране на резултатите от за избор на съпредседател. Затова беше свикана и анкетна комисия. Напълно по правилата в момента се действа”, обяви Панев пред Аctualno.com.

Разцеплението

Преди да бъде взето решението за разцепването на партията, бе огласен именно гореспоменатия доклад, според който “Зелено движение” е била “превзета” от фиктивни членове, като с помощта на невалидни пълномощни малка група партийци е повлияла върху вътрешните избори в партията.

В документа са описани лоши практики в различни местни организации.

Пръв Сандов предупреди, че се правят опити да се разцепи партията чрез машинации и заключи, че “ще е жалко, ако ние сме причина за турбуленции в управленската коалиция”.

В интервю пред БНР Сандов каза още, че описаните процеси са започнали да се проявяват през последните 1-2 години, “когато се появи властта и парите в “Зелено движение”.

Като един от замесените лица Сандов посочи Никола Йорданов, нарече го основен инициатор на контролирания вот и уточни, че е искал да става служител на МОСВ, но той, когато е бил министър, му отказал.

По думите му в седем от местните организации са извършвани системни нарушения, но “може би мащабът е малко по-голям”.

Владислав Панев и Борислав Сандов

Коментарът на лидера Владислав Панев по повод изтеклия в медиите доклад бе: “Имаме проблеми на растежа, вече закрихме няколко местни организации”.

Сандов пък напомни, че всичко това става при ръководство, което е с изтекъл мандат и би следвало да се оттегли.

За машинациите в партията и нередностите, открити в доклада на специалната анкетна комисия, потвърди и Тома Белев.

“През декември 2022 г на националното ни събрание разкрих опит за непозволено въздействие върху изборите на представителните ни органи.

По решение на събранието изборите бяха касирани и се създаде анкетна комисия, която да установи фактите и механизмите на влияние. След осеммесечна работа комисията представи на членовете на Зелено движение доклад с установеното от нея.

Докладът разкрива участие, съзнателно или несъзнателно, на членове на изпълнителния и национален съвет и на няколко организации в опит за овладяване на органите на партията и препоръчва заличаване на местни организации, изключване или наказание на членове и промени в устава и вътрешните ни правила.

Оставки

Докладът разтресе партията и доведе до оставки на част от замесените членове, но не и на всички посочени в доклада.

Бяха закрити 6 местни организации, но не и всички участващи в търговията с гласове”, потвържадава и Белев казаното от Сандов.

“За мое съжаление, в петък на национален съвет се реши в дневния ред на новото ни национално събрание в началото на октомври да се включи точка за закриване на Зелено движение, чрез разделяне на две нови партии.

Предложението беше прието с малко мнозинство, включващо и лица посочени за участници в опита за овладяване на органите на партията”, допълва членът на Националния съвет, като не назовава имена и не споменава нито веднъж съпредседателите на формацията Владислав Панев и Добромира Костова.

Белев уточнява, че той самият е гласувал против и ще направи всичко по силите си, за да бъде съхранено Зелено движение.

Тома Белев

“Защото считам, че България има нужда от зелена политическа сила, която да защитава правото на гражданите на здравословна околна среда и съхранена природа.

За мен закриването и разделянето на Зелено движение по средата на предизборна кампания е политическо безумие и се надявам НС да преразгледа своето решение”, категоричен е екологът.

“Отчитам, че самото решение на националното събрание от декември 2022 и докладът на анкетната комисия е доказателство за демократични традиции в Зелено движение.

Опитите да бъде овладяна или заличена партията , вкл. използвайки финансов ресурс, е доказателство, че тя има място в политиката на България и върши действия, заплашващи корупционното и антиекологично статукво.

Спокоен съм, че нито един от нейните представители, които съм Ви препоръчвал да подкрепите на избори, не е замесен в непочтени действия”, завършва позицията на Тома Белев.

Източник: actualno.com

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts