| | | | |

Политолог: Радев се държи неприлично! Като има претенции, да…

“Проблемът с комуникацията е присъщ за цялата ни политическа класа. Просто хората не са свикнали да си общуват с партньори. Това с “Не ми вдига телефона” е старата песен на нов глас.”

снимка Архив

Това каза пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

Рейтингът на правителството се стабилизира, което показва, че не са чак толкова много недоброжелателите на този кабинет, смята Стефанов.

По думите му “ако някой трябва да е гръмоотвод за всичко, което става, това са политиците”.

Предстои поредна фаза на стиковане и изговаряне зад закрити врата на неща, които може би няма нужда да чуваме, коментира Стефанов относно лидерската среща в управляващата коалиция.

Наблюдаваме загрявка за същинската предизборна кампания, отбеляза политологът. Запитан как резултатите от местния вот ще се отразят на стабилността на управляващата коалиция, той коментира:

“Дали коалицията ще се разпадне – не мисля. Тази коалиция не е създадена да бъде взривявана. Големият губещ би бил някой от другите претенденти, които искат да свалят ГЕРБ от власт на местно ниво.”

В София ПП-ДБ може би ще спечелят, но също така могат да загубят и зрелищно, изрази хипотеза преподавателят.

Той прогнозира, че ГЕРБ ще издигнат собствен кандидат за кмет на столицата, но ще чакат “почти до 12 без 2”.

Да отворим Изборния кодекс, за да определим начина на гласуване на местните избори, е губене на законодателна енергия. Това бързане може да доведе до големи грешки и недомислици, предупреди Любомир Стефанов.

Относно завръщането на Васил Божков той посочи, че това е също като ролята на Алексей Петров за сформиране на коалицията – някои хора обичат да си приписват водеща роля, а се оказват “периферни на кервана на политическото”.

Според Стефанов президентът Радев се държи като политически лидер на партия, но “като че ли му липсва куражът да се впусне директно в конкуренция със своите опоненти, а стои на завет, което е некоректно и неприлично”.

“Като имаш претенции, че изразяваш мнението на много, създаваш партия, набираш подкрепа и излизаш на избори да тестваш доколко всъщност си популярен, а не летиш на крилата на институционалния си рейтинг.”

“Започнахме да виждаме рационалната роля на ДПС. Успяват там, с поведение и институционална култура, да дават пример. ДПС са необходими да балансират, да дадат нужния брой гласове или да дадат посока. Днес просто се вижда, че без ДПС не стават нещата.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts