| | | |

Обявиха движение “Трети март“, президентът Радев не бил част от инициативата

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго.

Те създават движение “3 март”, което бе анонсирано от президента преди няколко дни и което се счита за старт на бъдеща партия на Румен Радев.

Сред инициаторите са професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева,Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Те ще поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник.

В движението се включват още Явор Дачков, Велислава Дърева.

“Събрали сме се хора общественици и историци, за да повдигнем въпроса за нашия национален празник. В разгара на лятото ни беше съобщено от тези, които искат да променят Конституцията, искат да вземат националния ни празник 3 март“, започна Петър Витанов.

Той изтъкна, че запазването на 3 март като национален празник, е кауза.

“За нас 3 март е кулминацията на една петвековна борба за Освобождение, 3 март е раждането на нашата съвременна държава. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за промяна на историята ни заради конюктурни причини“, допълни той.

Витанов заяви, че това било интелигентен кръг и плеяда от интелектуалци. Сред тях бяха съобщени и имената на Весела Лечева и Георги Първанов.

Академик Иван Юхновски заяви, че една евентуална промяна на националния ни празинк, би било оскърбление със загиналите герои през петвековното турско робство.

“Това е инициатива от хора, които се стремим да запазим 3 март като национален празник“, продължи Витанов. И заяви, че от инициативата е инциирането на референдум за националния празник 3 март.

Обединени сме от каузата, да защитим 3 март като национален празник, защото е кулминация на 5-вековна борба за освобождение, линията между оковите и свободата, заявиха инициаторите.

Тя олицетворява стотиците, загинали за свободата на България. Тук сме за да се противопоставим на опитите за подмяна. Това е един интелектуален кръг.

Това заявиха инициаторите на инициативата “3 март” на брифинг в БТА.

Включихе се тук възмутен от конюнктурното поведение ПП-ДБ, заяви Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия,. Това е абсолютно несериозно.

Има малка група русофоби, тя е между 16 и 20 процента. Тяхното представителство е абсолютно малко. Те искат насила, защото всичко руско трябва да бъде изчегъртано. Това ми се видя абсолютно безобразие и така реших да участвам, обясни журналистът.

Това не е политическа кауза, а съвършено естествен процес, като домашна разправия на народа и опит за семейно насилие, което никак не е добре. Не бива в никакъв случай народът да допусне тази промяна, която ще бъде изключително оскърбителна.

Живелите в робство имат най-голямото морално право да отбележат кой е най-важният празник, заключиха интелектуалците.

Проф. Баева нарече странно и безумно намерението на некоалицията да замени 3 март като национален празник с 24 май

Никога не би ми хрумнало да обявявам референдум за 3 март, защото това е бил най-нормалният празник. 3 март не е празник на руската империя, на Александър Втори, заяви Искра Баева. Това е плод на усилията на българите, добави тя.

Оскърбява се каузата на Ботев и Левски.

Празнуването на 3 март е било нещо като кауза, неприкосновено нещо, защото и в обстоятелствата на втората световна война, когато България принадлежи на губещ съюз, въпреки това, този съюз, насочен директно срещу Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, намериха сили да празнуват тържествено деня на Санстефанска България, заявиха интелектуалците.

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев на връх Шипка.

“Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност.

Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена”, каза държавният глава историческия връх в речта си за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts