| | | | |

Фенка на Радев скочи: Вместо да работи и да търси пътища за обединение на българското общество, се явява като основен фактор и генератор за разединение

ДА БРАНИМ СЪЕДИНЕНИЕТО И ДНЕС

от фейсбук профила на д-р Събина Петканска

Жалко, че 138 години след Съединението, осъществено от български родолюбци, които, противопоставяйки се на великите сили, включително и на освободителката Русия, осъществяват обединението на Княжество България с Източна Румелия, ние отново не сме обединени от общи принципи, цели и национални каузи.

А сме отново разединени, както по време на управлението на Стамболов, както през 1923, 1944 и 1989 години.

Разделения, които рязко намаляват националния ни потенциал за развитие като народ и общество.

И ако до преди избухването на войната в Украйна разединението беше основно по линията корупция, организирана престъпност от едната страна и стремеж за правов ред от другата страна, сега към това разделение се добави и разделението към отношението войната на Русия срещу Украйна.

Което провокира и разделението на русофили и русофоби, путинофили и путинофоби, а дори започна да се появява и разделение и за правилната външно политическата ориентация на България – за пълна интеграция към ЕС или за отдалечаване от ЕС ,с лозунгите за национална самостоятелност и достойнство ,които прикриват цели за доближаване Евразия,

Тези разделения буквално счупиха обществото ни , разделиха ни на много групи с различни позиции и са много опасно състояние за развитието на съвременна България .

За голямо съжаление и президентът Радев вместо да работи и да търси пътища за обединение на българското общество, чрез дебати за намиране и подсказване на правилните национални интереси и приоритети, особено след началото на войната в Украйна, се явява като основен фактор и генератор за разединение.

Много умело, а в същото време и недостойно се възползва от неправилните и грешни идеи на ПП-ДБ- ГЕРБ за промяна на националният празник 3-ти МАРТ с 24 май

Вредна, опасна и популистка е инициативата му за учредяването на движение 3-ти март за запазване на националния празник 3-ти март.

Позиция за запазване на 3-ти март като национален празник, която основната част от българите подкрепяме и той умело и недостойно ще я използва, за да вкара още една линия на разделение в обществото ни .

Затова ще си позволя да се обърна към представителите на ПП -ДБ , ОТКАЖЕТЕ СЕ от безсмислената инициатива да включвате в конституцията промяната на националния празник.

Първо, в обществото ни съвсем основателно 3-ти март се възприема като рождена дата на Третата българска държава , което се възприема и като успешния край на многогодишна борба за освобождение.

Тази дата се подкрепя да е национален празник от 70 % от българите .

Второ, символът на 24 май – братята Кирил и Методий, исторически не са свързани с България и

трето – пред обществото ни има много, много по- важни въпроси за решаване и е грешно да се създават предпоставки за разделение по такива символни теми, когато има много не решени прагматични и важни въпроси .

Много по- важно е ясно формулиране и масовото оповестяване на целите за приемане на еврото в България, приемането ни в Шенген и пълната интеграция на България в ЕС, борбата с корупцията и създаването на условия за върховенството на закона, подобренията в образованието, здравеопазването, правовия ред и местното самоуправление, с цел това да се превърнат в общонационални цели ,които да ни обединят като общество.

Общонационални цели,по които трябва да се обединим и да намерим лидери с потенциал, които да започнат да ни обединяват за да ги осъществим.

И да изградим една съвременна България, тясно интегрирана в ЕС с върховенство на закона и с грижа за всеки българин .

Създаването на съвременното българско общество е формирано с борбите за самостоятелна Българска християнска православна църква ,които се увенчават с успех, с борбите за национално освобождение на които основни изразители са Раковски, Каравелов, Левски, Ботев, Бенковски и много други национални герои

и бележат основаването на Третата българска държава, с преломните моменти в историята на третата Българска държава като Съединението, управлението на Стамболов, Септемврийското въстание 1923 година , промяната на обществения строй през 1944 година и промените през 1989 година , присъединяването ни към ЕС през 1.01. 2007 година .

Един дълъг исторически път на развитие от почти 200 години , често криволичещ и противоречив, който е предпоставка на база на постигнатото и грешките през годините , да си направим изводи за истинските и правилните български приоритети, завещани от предците ни,

да се обединим около обществените лидери, които най -правилно и добре формулират истинските български дългосрочни цели и да изградим интегрирано, демократично и проспериращо общество и България ,с която да се гордеем и с радост и удовлетворение да живеем в нея и да завещаем на наследниците си .

В деня на Празника-06.09.2023г. Ви пожелавам на всички да бъдете здрави

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Фейсбук

Similar Posts