| | | |

Денков разкри истината за обрата в отношенията му с Радев и за какво са си говорили в деня на Съединението

Премиерът акад. Николай Денков отговаря на въпроси във Фейсбук, съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес се навършиха три месеца, откакто правителството встъпи в длъжност. По този повод министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и медии.

Постепенно се успокоява обстановката в наводнените населени места по Южното Черноморие. Пуснато е електричеството. Водата може да се използва за битови нужди, но има проблем с питейната, информира Денков.

“Има проблеми с пътищата, постепенно се извеждат летовниците с помощта на МВР и КАТ. Има затруднения заради разрушената настилка и мостове. В следващите дни ще се оценят най-спешните ремонти и ще бъдат отпуснати средства. Реакцията на всички институции беше светкавична”, каза премиерът.

По думите му още на сутринта след валежите на място е имало 11 екипа. “Те помагаха на хората да се изнесат хората от рисковите места. МВР помагаше с извеждането на хората, а Пожарната започна отводняването.

Има поне два вида помощ, за които може да се кандидатства веднага – за нарушения в постройките – до 1512 лева на домакинство. Втората помощ е за повредени електроуреди – до 2500 лева. Трябва да се закупят нови уреди и след това се възстановява сумата”, съобщи Денков.

Той коментира и факта, че на трибуните на “Мача на надеждата” навръх 6 септември седеше до Румен Радев, въпреки прехвърчалите искри между двете институции в последните дни:

“Хубав символ имаше, както в Деня на Съединението, така и мача, който събира футболисти от “Левски” и ЦСКА, които играят заедно, защото има една обща кауза. Този символ трябва да е символ за политиците и трябва да изберем каузите, които могат да ни обединят – да развием икономиката, да привлечем инвестиции”.

“Няма съмнение, че ние имаме сериозни различния с президента Радев по някои въпроси, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общи интереси на българските граждани и българската икономика”, добави той.

По думите му, такива са проектите с Гърция и Румъния, както и енергийните проекти, но направени в полза на България.

“Аз съм готов да работя с всяка една институция, включително и с президентството, когато става дума за такива проекти. Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно.

Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни, към правителството да престанат”, заяви премиерът.

Вчера за кратко с президента той е обсъдил темата за назначаване на български посланик в Украйна.

“Разговорът е бил конструктивен. Има напредък в тази насока”, посочи акад. Денков. Външният министър Мария Габриел също е говорила с Радев за посланиците.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts