| | | |

Премиерът Денков проговори за войната с Радев, ще има ли импийчмънт

Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим по нея.

Това каза в студиото на “Събуди се” по Нова телевизия министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие.

По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас.

Дали ще има коледни добавки за пенсионерите, Денков беше уклончив, заявявайки мнението си, че всички добавки са всъщност политически актив и е въпрос на спестени средства в бюджета през годината, а парите пенсионерите трябва да си ги получават в рамките на годината.

Бюджет ще бъде внесен навреме, той ще бъде добре балансиран, но конкретиката се решава от Министерството на финансите.

Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство.

„Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят.

Той отрече покойният вече Алексей Петров да е навигирал съставянето на правителството, и подчерта, че Петров нямал никакво отношение.

Той заяви, че няма сериозни отношения с бащата на Кирил Петков, виждал го е само по протести и той не е участвал в съставянето на кабинета.

Денков допълни, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Помолен да коментира кадъра, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата”, Денков призна, че разговорът е бил за “проблемите, които трябва да решаваме заедно”.

“С Радев си говорихме за проблеми, които трябва да решаваме заедно. Не е коректно представена ситуация за престрелки, имаше залпове от едната страна към другата страна. По много теми можем да работим заедно.

Радев многократно е казвал, че трябва да се интегрираме в Европейските институции, и аз това искам, но това трябва да става с конкретни действия.

В лично качество влизайки в политиката съм оставил егото си настрана, няма за какво да прощавам на Радев, трябва да вършим работа”, казва Денков.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция.

“Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента”, допълни Денков.

“Няма да коментирам изказвания на Божков, явно той си търси някакви реализации в България. Не очаквам да пробие с политическа кариера, защото това е човек, който е признавал, че е давал подкупи, но опитвайки се да прави тази кариера, той може да говори каквото си поиска”.

Така отговори Денков на Васил Божков, който в събота на брифинг нападна “Продължаваме промяната” и ГЕРБ.

Министър-председателят обясни и кога управляващото мнозинство може да нарече себе си „коалиция”. Това би станало, след като помежду им бъде изградено доверие, че могат да работят ефективно заедно.

„До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в НС, ако успеем да променим Конституцията по начина, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният начин е да има подписан документ”, посочи той.

По думите му „ДПС трябва да играе роля по отношение на приемането на конституционните промени”.

Дали България ще бъде приета в Шенген до октомври, премиерът не може да гарантира. Надеждата е това да стане най-късно през декември.

По отношение с казуса с 3-ти март, Денков посочи, че не става въпрос за промяна на начина, по който се празнува празникът, въпросът бил ние с какво искаме да асоциираме нашето бъдеще.

Според премиера дебатът кой ще е националния празник на страната трябва да се проведе в Народното събрание и трябва да се чуят наистина мненията на историците, а и историческата истина, тъй като в обществото циркулират доста неистини за самата дата 3 март.

Никой няма намерение да отменя празника 3 март с предложението за национален празник 24 май, увери Денков

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts