| | | | |

Земеделците недоволни от разговорите с кабинета, протестът продължава и в сряда

Протестът на земеделските производители ще продължи и утре, сряда. Участниците в разговорите в Министерския съвет бяха посрещнати със смесени чувства. Най-силно одобрение срещна забраната за внос на слънчоглед, но протестиращите смятат, че не са изпълнени всичките им искания, предаде БНР.

“Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо – спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността,” заяви протестиращ.

“Много работи има, които не се изпълняват, които бяха заложени в нашите точки,” обяви друг.

“Мисля, че има уловка в тази част, че се визира само слънчогледа като култура, която е проблемна и по този начин се цели да се отпратят зърнопроизводителите и животновъдите да останат без защита. Тях не ги защитава нищо от тези решения, които са взети в момента,” коментира друг от недоволните.

“Ами например, защо всички лаборатории на другите държави хванаха зърно с радиоактивни там, пестициди имаше, само нашите лаборатории в България не можаха да отчитат нито един ТИР, влязъл с такова зърно.

Даже твърдят, че било с по-добри качества от българското.

Другото – какво правим? Тровим си децата, нали? И в бъдеще какво ще стане с химикали, които идват? България ще бъде пълна с ракови заболявания. Бъдете сигурни,” коментира друг протестиращ.

ЕК отмени забраната на 15-и септември, след като на 2-ри май наложи ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, за да облекчи свръхпредлагането на зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

След протестите на земеделците и тричасови разговори с управляващите, се видяха стъпки за нормализиране на ситуацията.

Налага се временна забрана за внос на слънчоглед от Украйна, до уточняване на квотата.

За останалите продукти, включени в исканията на зърнопроизводителите за ограничен внос, правителството ще направи всичко възможно също да бъдат включени.

Обещаните 63 милиона лева за подпомагане след отменената забрана за внос на зърно ще бъдат изплатени с решение на Министерския съвет утре.

Междувременно стана ясно, че Столична община е съгласувала протеста за сряда и въвежда промени в организация на движението в София.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на превозните средства на участниците, от 1:00 часа до приключване на протеста на бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Христо Ботев“, посока център.

От 3:00 часа до приключване на протеста се забранява престоят и паркирането на автомобили на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-и август”, зад църквата „Света София“; на северната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-и август” и ул. „Дунав”; на ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.

От 6:00 часа до приключване на протеста на 20 септември разрешава паркирането на пътни превозни средства по крайна дясна активна лента на бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Христо Ботев“, посока център.

От 6:00 часа до приключване на протеста се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и бул. „Христо Ботев“, посока център.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места.

По-рано днес Столичната община уточни график с Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

„Получихме разрешение от Столична община утре сутринта между 5:00 и 7:00 часа преди да има трафик да придвижим определена бройка машини, до 80 комбайни, трактори и други, които да бъдат позиционирани на бул. „Т. Александров“, каза за БТА Илия Проданов от Инициативния комитет.

Очаква се протестиращите земеделци да се съберат от 10:00 до 11:00 часа утре на площада пред храм-паметника „Александър Невски“ и шествието им ще се придвижи до сградата на Министерския съвет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts