| | | | |

Шаманът на Радев плаши: Ще изградим мрежа от местни комитети, ще упражним обществен натиск!

Ако бях на мястото на президента Румен Радев и аз нямаше да се срещна със Зеленски.

Така проф. Александър Маринов, политолог и председател на Стратегическия съвет при държавния глава коментира пред БНР отсъствието на Радев от срещата в Ню Йорк с украинския лидер Володимир Зеленски, румънския президент Клаус Йоханис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От българска страна в нея участва вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел

“Огромно мнозинство от българите са против смяната на националния празник 3 март.

Тъй като става дума за националната идентичност, за символите на държавността, смятаме, че по този въпрос трябва да се произнесе българският народ. И изходът от събирането на подписите, и изходът от референдума, са доста ясни”.

“Управляващите държавата са в състояние да направят всякакви безумия.

Това трябва да е предупреждение и урок за всеки, който смята, че може да си играе с държавата и с държавността по начин, който показва очевидно пренебрежение към общественото мнение,” изтъкна проф. Маринов.

Той не изключи възможността инициативата да бъде използвана по некоректен начин в предизборната кампания.

“Имаме намерение да подпишем общи рамкови споразумения за сътрудничество с политически, обществени, граждански, съсловни организации, сдружения. Това показва, че към тази проблематика има неподправен обществен интерес.

Решени сме да изградим мрежа от местни комитети, които да имат роля при събирането на подписите и при упражняването на определен обществен натиск да бъде насрочен и проведен референдум в съответствие с изискванията на Конституцията и законите,” обясни той.

В предаването “Нещо повече” проф. Маринов подчерта, че въпросът за изменението и орязването на президентските правомощия е много важен принципен политически и държавнически въпрос, тъй като засяга изграден баланс на властите в страната.

“Това прекрояване на Конституцията заради определен човек е неприемливо и опасно.

Дори хора, които не са привърженици на президента Румен Радев, отбелязват, че това е наивно…

Една група хора са решили какво да направят, не питат професионалистите, магистратите или обществото, а това е порочен подход,” подчерта проф. Александър Маринов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: БНР

Similar Posts