| | | |

Джобният генерал Наско скочи на водещите на БТВ заради Хекимян и фирмите-спонсори на ПП-ДБ

Ние искаме прозрачност. Подкрепихме предложението да се създаде специална комисия за контрол над разходваните евросредства.

Това заяви пред БТВ ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ по повод скандала с финансирането на фирми, свързани с Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

Премиерът обясни откъде е възникнал проблема. Не смятам, че става дума за фирми, спонсори на ПП-ДБ. В този списък спонсори на ДСБ няма, не мога да отговарям за спонсорите на други партии”

Той заяви, че не е проверявал списъците и добави, че средствата от ЕС няма да бъдат отпуснати без проверка и контрол.

Атанасов коментира иронично, че “този натрапчив интерес е много интересен” и добави, че е подписал предложението за контрол “без никакво притеснение”.

По какъв начин ГЕРБ разбраха, че са давани пари за наши спонсори? Или изпищяха, че няма техни спонсори в списъците. Така ли Европейската комисия отпуска пари – това промоция ли е?”

На последвал уточняващ въпрос от БТВ за фирмите и дали те са свързани с ПП-ДБ, ген. Атанасов отговори: “Какъв е следващият въпрос?”

Руската църква

“Аз съм първия директор на българското контраразузнаване, който изгони руски дипломати.

Македонските медии публикуваха имената на изгонените от там руски граждани, а българските медии мълчат – БНТ, БТА.

Това е много сериозен провал на българското контраразузнаване. Васиан Змеев е от 5 години в България, никой за нищо не го закача, колко още време трябваше да работи тука необезпокояван.

Аз затова поставям въпроса за това как се ръководят службите. По конституция е МС и трябва пряко да наблюдава работата им.

Но господин президента, по предложение на неговото служебно правителство смени и назначи всички шефове на всички служби и те смятат, че са отговорни пред него. Българският президент няма никакви функции по отношение на националната сигурност освен че назначава генералите”, обясни той.

“Много тенденциозно е това, което повтаряте, “че съм ударил” председателя на ДАНС през медиите. Аз съм депутат и съм длъжен да осветя проблем, по който македонските медии пишат, а нашите мълчат. На следващото заседание на Комисията за контрол на службите председателят на ДАНС ще бъде изслушан”, съобщи Атанасов.

“Ролята на ДАНС досега е била да слага чадър над дейността на Васиан и затова председателят трябва да си подаде оставката. Освен това той наруши политическия си неутралитет, като си позволи да отправя упреци и съвети към политически лидер.

Аз съм сигурен, че той е бил политически насърчен да направи това”, каза Атанасов и предположи, че това би могъл да е и президента.

“Махането на шефа на ДАНС не е реформа, досега правителството трябваше да започне процедура по отстраняването му. Това е функция на МС”, заяви той.

“Руската православна църква е превърната в оръжие на руските служби и е известно, че патриарх Кирил е от службите.

Украйна

“Вчерашният дебат показа, че преди изборите трябва да се излезе във ваканция, защото трибуната по най-брутален начин се ползва за пропаганда.

Изглежда, че хората в президентството се занимават с това да играят ролята на неформална опозиция. А истината е, че ще бъдат предоставени няколко ракети, едноцифрено число неизправни ракети на Украйна”, обясни Атанас Атанасов.

За Пеевски и местния вот

“Според мен Делян Пеевски използва ситуацията, за да си прави ПР, явно иска да се чуе някъде в чужбина. Явно той има нужда от публична изява”, отговори съпредседателят на ДБ на въпрос за народния представител от ДПС и участието му е “сглобката”.

За предстоящите местни избори, Атанас Атанасов заяви, че категорично Васил Терзиев ще е победителят в София.

По повод издигането на Антон Хекимян за кандидат за кмет на столицата от ГЕРБ-СДС, той се обърна към водещите на БТВ с думите:

“Телевизията се е превърнала в кадррова банка, ако някой от ГЕРБ на следващите избори ви звънне да участвате в листа, ще се съгласите ли?”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts